Discussieer mee tijdens het PIANOo-congres

19-mei-2017 | bron: PIANOo

Op donderdag 1 juni 2017 vindt het PIANOo-congres plaats in het theater van Apeldoorn: Orpheus. Het congres telt dit jaar 45 verschillende sessies, Boris van der Ham is de dagvoorzitter. Zowel tijdens het plenaire programma als de strategische sessies zet hij, als dagvoorzitter en moderator, de discussie op scherp.

Beter Aanbesteden

Matthijs Huizing, aanjager van het programma Beter Aanbesteden, opent het plenaire deel met een terugblik op zijn ervaringen in het traject Beter aanbesteden. Als nieuwkomer in de wereld van het aanbesteden heeft hij zich verbaasd over de vaak moeizame communicatie tussen overheid en bedrijfsleven. Beide partijen kunnen in zijn ogen bijdragen aan verbetering van die communicatie. Aan de hand van stellingen gaat hij hierover in gesprek met de zaal en een panel van ondernemers.

Innovatiegericht en duurzaam inkopen een taak van inkoop?

Vaak willen bestuurders inkoop inzetten als instrument om deze ambities te realiseren. Dat lukt alleen als er sprake is van een geolied samenspel tussen de driehoek bestuurder (die de ambities stelt), (inkoop)manager (die het proces en resultaten stuurt en coördineert) en de inkoper (die de beoogde resultaten t.a.v. duurzaamheid en innovatie moet realiseren).

Ivo Dellemann (Waterschap Aa en Maas / Platform Waterschapswerken) vertelt in de strategische sessie Strategische keuzes bij duurzaam en innovatiegericht inkopen hoe hij hier tegenaan kijkt. Aansluitend volgt een discussie met de zaal over strategische keuzes ten aanzien van de inbedding van inkoop die gemaakt kunnen worden bij ambitieus innovatiegericht en duurzaam inkopen.

Het begint bij duurzame ambities maar dan?

Circulair, duurzaam, innovatie, de Bouwagenda: allemaal thema's die op het bord van beleid en inkoop liggen. Maar hoe is de onderlinge samenhang? Hoe gaat u om met de verschillende 'waarheden'? Waar ligt de taak van inkoop, of moet het hele proces op zijn kop? In de strategische sessie Circulariteit in de bouw, van droom naar werkelijkheid geeft Hans Wamelink van TU Delft antwoord en gaat in gesprek met de zaal.

Waarin zit het venijn in het sociaal domein?

In de strategische sessie Inkoop en opdrachtgeverschap in het sociaal domein; ontwikkelingen, nieuwe problemen en oplossingen vertellen Jan Telgen en Niels Uenk (Universiteit Twente en Public Procurement Research Centre) over de veranderingen in de inkoop van zorg. Ze proberen hierbij lessen te trekken uit de rol die de gemeente als opdrachtgever neemt. Daarnaast behandelen zij de ontwikkelingen rond resultaat contracten. Er is veel discussie over aanbesteden in het sociaal domein. Zo riep de gemeente Rotterdam op (NRC handelsblad, 3 mei) om de Europese aanbestedingsplicht voor de zorg af te schaffen. Een ideaal onderwerp voor een goed gesprek tijdens deze strategische sessie.

Volledig programmaexternelinkteken.gif op www.pianoo-congres.nl.