Drechtsteden kiest voor lichtkwaliteit

08-februari-2018 | bron: Binnenlands Bestuur

De gemeenten Dordrecht, Sliedrecht en Alblasserdam hebben onlangs een jarenlang selectieproces voor led-armaturen afgerond. Hiermee is een vernieuwende aanbesteding tot een succesvol einde gebracht. Ledverlichting gaat lang mee, maar het is voor gemeenten toch vaak lastig om voor de lange termijn een goed led-armatuur te selecteren. Welke leverancier is bereid om een lange termijn garantie af te geven?

Een led-armatuur is in tegenstelling tot conventionele verlichting een geïntegreerd geheel, waardoor het nu met het blote oog niet meer goed waarneembaar is of het led-product aan de verwachtingen voldoet. Dit stelt de gemeente, de installateur van de verlichting en de leveranciers van de led-armaturen voor een aantal nieuwe uitdagingen.

Aanbesteding in co-creatie

De aanpak van de drie Drechtsteden is uniek. Daar waar op de meeste plekken de markt de regie overneemt van de gemeenten hebben de Drechtsteden de focus gelegd op kennisdeling om gezamenlijk de oplossing voor alle partijen te bepalen. Het beheer en onderhoud van de openbare verlichting wordt tot 2022 door Ziut uitgevoerd. De Drechtsteden hebben de uitvraag voor de nieuwe led-verlichting daarom samen met deze aannemer gedaan, waarbij Ziut de materialen inkoopt en zorgt voor de installatie. De gemeenten de garantie bewaken en voor de continuïteit in beeldkwaliteit van de openbare ruimte zorgen.

In verband met auteursrechtelijke bescherming is alleen een inleiding/ samenvatting van dit artikel beschikbaar.

 

Lees het volledige artikelexternelinkteken.gif op binnenlandsbestuur.nl