Ede overtreedt expres aanbestedingsregels

17-februari-2017 | bron: De Gelderlander

Een bewonersbedrijf opzetten is nog niet zo makkelijk, blijkt in Ede. Hoewel inwoners van het buurtschap De Valk inmiddels een akkoord hebben met de gemeente Ede, mag dit eigenlijk niet via de aanbestedingsregels. Voor 120.000 euro per jaar gaan inwoners van het buurtschap de Valk de komende jaren zelf de openbare ruimte onderhouden.

Ze repareren kleine gebreken in de weg, onderhouden de zandwegen en beheren het groen in het buurtschap en in het buitengebied. Dit is ook precies het budget dat de gemeente Ede nu zelf jaarlijks uitgeeft in De Valk.

Omdat de gemeente en de nieuwe Valkse Groencoöperatie een contract voor meerder jaren hebben afgesloten, is het een akkoord dat uitstijgt boven de ondergrens van de Europese aanbestedingswet. Met andere woorden: eigenlijk had de gemeente de klus op de markt moeten gooien en moeten afwachten wie de beste partij zou zijn. Dat kan echter niet omdat Ede juist het bewonersbedrijf in het leven wil roepen om bewoners zelf meer verantwoordelijkheid te geven voor hun buurt.

In verband met auteursrechtelijke bescherming is alleen een inleiding/ samenvatting van dit artikel beschikbaar.

 

Lees het volledige artikelexternelinkteken.gif op gelderlander.nl.