Kabinet trekt investeringen los met oprichting Invest-NL

17-februari-2017 | bron: Rijksoverheid

Het kabinet heeft deze week de opzet van een Nederlandse financierings- en ontwikkelingsinstelling publiek gemaakt. De naam is Invest-NL en is naar verwachting volgend jaar operationeel. De instelling De Staat blijft via de minister van Economische Zaken enig aandeelhouder en steekt jaarlijks geld in de bank. Tot maximaal 2,5 miljard euro.

De instelling wordt opgericht om te investeren in bedrijven en projecten die vanwege onzekere risico – rendement verhouding of lange onzekere terugverdientijd onvoldoende financiering uit de markt kunnen krijgen. Daardoor zouden deze bedrijven en projecten wel de mogelijkheid hebben te starten. Het idee is dat Invest-NL 20% van een investeringsplan financiert, wat weer als een hefboom dient bij het aantrekken van de overige middelen bij banken en andere geldverstrekkers. Deze werking moet een impuls voor de economie opleveren doordat gewenste investeringen doorgaan.

Impuls door Invest-NL 

Invest-NL gaat overheden, publiek-private consortia en ondernemingen ondersteunen bij de ontwikkeling van financierbare investeringsprojecten en bij de toegang tot private financiering. Ze gaat ook projecteigenaren ondersteunen met expertise. Bijvoorbeeld bij het maken van een business case, het financieel structureren van het project en kan tevens als centraal regisseur fungeren. Regisseur bij het standaardiseren en bundelen van projecten. Vaak is namelijk een zekere schaalgrootte nodig voor financiering. Maatschappelijke opgaven als energie transitie, duurzame onderwijshuisvesting en de ontwikkeling naar de circulaire economie kunnen zo een impuls krijgen. Publieke opdrachtgevers krijgen met Invest-NL een link naar andere financieringsmogelijkheden.

 

Lees het volledige artikelexternelinkteken.gif op rijksoverheid.nl.

Meer informatie
Dossier Integraal inkopen (PPS)