MKB-Nederland wil vergoeding voor hoge tenderkosten bij aanbesteding

08-februari-2018 | bron: NU.nl

Belangenclub MKB-Nederland wil dat ondernemers een vergoeding krijgen van 0,6 procent van de opdracht voor de kosten die zij maken in een aanbestedingsprocedure.

Entrepreneurs zouden onnodig hoge kosten moeten maken in procedures en aanbestedende diensten zouden ook geen prikkel hebben om die kosten te beperken, aldus de ondernemersorganisatie woensdag. MKB-Nederland hoort vanuit branches en bedrijven steeds meer klachten over de vergaande en onredelijke eisen die aanbestedende diensten stellen.

Ingetrokken opdrachten

Verder krijgt MKB-Nederland ook klachten over ministeries die aanbestedingen intrekken. "We horen van bouw- en installatiebedrijven die honderden uren in calculatie en engineering hebben moeten stoppen, om uiteindelijk te horen dat het project wordt afgeblazen omdat de aanbestedende dienst zich heeft verkeken op de kosten."

Veel ondernemers zouden door al deze drempels overwegen zich niet meer in te schrijven voor aanbestedingen. De hoeveelheid tijd en geld die in de voorbereidingen gestoken moet worden, zou groter zijn dan een ondernemer wil riskeren.

In verband met auteursrechtelijke bescherming is alleen een inleiding/ samenvatting van dit artikel beschikbaar.

 

Lees het volledige artikelexternelinkteken.gif op nu.nl.

Meer informatie
MKB-vriendelijk inkopen
Beter aanbesteden