Onderzoek RUG onder bouwers: Stop met bezuinigen en geef innovatie meer kans

13-februari-2018 | bron: Cobouw

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) hield een onderzoek onder de leden van Bouwend Nederland. Onderwerp: innovatie en het vermeende gebrek daaraan in de bouw. Uitkomst: het is de hoogste tijd dat de bouwsector weer gaat innoveren. Op papier zijn alle ingrediënten daarvoor aanwezig, maar bouwbedrijven blijven vasthouden aan strikte kostenbesparingen die hen door de crisis hielpen.

Killian McCarthy en Thijs Broekhuizen van de RUG deden een jaar lang onderzoek naar de bouw en hielden daarvoor onder meer een enquête onder de vierduizend leden van Bouwend Nederland.

Weinig ruimte voor innovatieve oplossingen

Bouwend Nederland reageert op de eigen site op het onderzoek en wijst er op dat aanbestedingen nog altijd weinig ruimte laten voor innovatieve oplossingen. "Leden van Bouwend Nederland signaleren dit al een tijdje. Zoals de onderzoekers concluderen zijn er voldoende innovaties maar worden ze nog niet altijd toegepast. Veel innovaties blijven door de beperkte uitvraag op de plank liggen. Goed voorbeeld hiervan zijn de oplossingen die de bouw- en infrasector heeft ontwikkeld voor het herstel van aardbevingsschade".

Rapport

A Study of the Challenges and Strategic Opportunities Facing the Dutch Construction Industry

In verband met auteursrechtelijke bescherming is alleen een inleiding/ samenvatting van dit artikel beschikbaar.

 

Lees het volledige artikelexternelinkteken.gif op cobouw.nl (alleen voor abonnees).

Meer informatie
Dossier: Innovatiegericht inkopen