Problemen Gelders speciaal vervoer door manier van aanbesteden

07-december-2017 | bron: Omroep Gelderland

De problemen met het Gelders speciaal vervoer komen voort uit de manier waarop door gemeenten is aanbesteed. De nadruk lag te veel op prijs en te weinig op kwaliteit, stelt SEO Economisch Onderzoek.

Uit onderzoek van Omroep Gelderland blijkt dat er van alles mis is met het speciaal vervoer, zoals leerlingen- en ouderenvervoer. Maar hoe komt dit? Op verzoek van Omroep Gelderland bekeek onderzoeksbureau SEO, gelieerd aan de Universiteit van Amsterdam, de aanbestedingsdocumenten van de zes Gelderse vervoerssystemen.

Prijs telde voor 85 procent mee

Kijk bijvoorbeeld naar de aanbesteding in de regio Arnhem-Nijmegen (Avan). Daar telde bij de gunning van het vervoer de voorgestelde prijs voor 85 procent mee en kwaliteit voor slechts 15 procent. Bij Valleihopper en Versis bepaalde de prijs voor 70 procent hoe een taxibedrijf scoorde. Met een lagere prijs maakte je dus een veel grotere kans om te winnen dan met hogere kwaliteit.

Geldproblemen

Door zo de nadruk te leggen op prijs zijn taxibedrijven sneller geneigd om abnormaal laag te bieden, bleek eerder uit onderzoek van SEO (in opdracht van brancheorganisatie KNV Taxi en vakbonden CNV en FNV). Het gaat hierbij met name om bedrijven die de risico's van de ontwikkeling van de reizigersaantallen te optimistisch inschatten. Ze hebben daardoor een grotere kans de aanbestedingsprocedure te winnen, maar komen vervolgens sneller in geldproblemen.

Quickscan

Op verzoek van PlusOV, de vervoerscentrale binnen de regio Stedendriehoek, is een quickscan uitgevoerd die zich richt op de problemen in het doelgroepenvervoer in de regio.

 

In verband met auteursrechtelijke bescherming is alleen een inleiding/ samenvatting van dit artikel beschikbaar.

 

Lees het volledige artikelexternelinkteken.gif op omroepgelderland.nl

Meer informatie
Contractvervoer
Quickscan vervoerscentrale PlusOV