Aangeven welke documenten niet worden verstrekt en waarom (week 30)
WOB-verzoek | geheimhouding | bedrijfsvertrouwelijkheid
Eiser heeft op 10 juni 2020 een Wob-verzoek ingediend bij burgemeester en wethouders van de gemeente Utrechtse Heuvelrug (verweerder). Hij vraagt o.a. om openbaarmaking van e-mail- en whatsappberichten over verschillende bestemmingsplannen. Hierbij komt ook de Aanbestedingswet aan de orde. De rechter zegt hier het volgende over: “Ook als verweerder het standpunt inneemt dat de geheimhouding van de Aanbestedingswet (op grond van artikel 2.57, tweede lid) op bepaalde documenten van toepassing is, dient verweerder aan te geven welke documenten op basis van dit artikel niet worden verstrekt en waarom.” (ECLI:NL:RBMNE:2021:5377, Rechtbank Midden-Nederland, Datum uitspraak 2 november 2021, Datum publicatie 29 juli 2022)
Feiten en omstandigheden
Eiser heeft op 10 juni 2020 een Wob-verzoek ingediend bij burgemeester en wethouders van de gemeente Utrechtse Heuvelrug (verweerder). Hij vraagt o.a. om openbaarmaking van e-mail- en whatsappberichten over verschillende bestemmingsplannen.
Verweerder heeft op 18 mei 2021 een aantal documenten verstrekt aan eiser. Verweerder heeft de persoonsgegevens in deze documenten op grond van artikel 10, tweede lid, onder e, van de Wob weggelakt. Verder heeft verweerder op grond van artikel 10, eerste lid, sub c, van de Wob geweigerd documenten met bedrijfs- en fabricagegegevens te verstrekken. Daaronder vallen volgens verweerder documenten, offertes en facturen en kostenramingen in het kader van onderzoeken naar (mogelijke) bodemverontreiniging. Verweerder geeft verder aan dat veel e-mails zijn weggegooid na afronding van de zaak. Ook heeft verweerder geen Whatsapp-berichten aangetroffen. Deze gegevens kunnen daarom niet aan eiser worden verstrekt. Verweerder heeft voorts aangegeven dat hij de gevraagde stukken van de behandeling van het raadsvoorstel 2016-311 alsnog aan eiser zal toesturen. Deze informatie is weliswaar al openbaar toegankelijk via het webarchief, maar kan moeilijk vindbaar zijn. In deze zaak komt ook de bedrijfsvertrouwelijkheid bij aanbestedingen aan de orde. De rechter zegt o.a.:
Oudere documenten
“Verweerder stelt zich op het standpunt dat ook uit wat oudere documenten bedrijfsgegevens kunnen worden afgeleid en dat verweerder deze documenten dus terecht op grond van artikel 10, eerste lid, sub c, van de Wob heeft geweigerd openbaar te maken. Verweerder geeft aan dat geen sprake is van documenten met milieu-informatie in de zin van artikel 10, vierde lid, van de Wob. Het gaat om gegevens die te maken hebben met aanbestedingen en dus om financiële en bedrijfsgegevens. Dat de aanbesteding betrekking heeft op bodemonderzoek, maakt niet dat sprake is van milieu-informatie. Verweerder stelt verder dat alle informatie die hij heeft en openbaar kan maken, al aan eiser is gegeven.”
Per alinea motiveren
“De rechtbank overweegt, zoals ook is aangegeven in de hiervoor genoemde uitspraak van deze rechtbank van 22 juli 2021, dat uit vaste jurisprudentie volgt dat een bestuursorgaan in beginsel per alinea van een document moet motiveren op welke grond openbaarmaking achterwege wordt gelaten. Daarvan kan worden afgezien als het steeds gaat om dezelfde of vergelijkbare informatie en herhaalde motivering daarom geen redelijk doel dient.”
“De rechtbank oordeelt dat verweerder niet aan deze verplichting heeft voldaan. Verweerder heeft slechts in het algemeen aangegeven dat hij documenten, offertes, facturen en kostenramingen in het kader van onderzoeken naar (mogelijke) bodemverontreiniging niet verstrekt omdat dit bedrijfs- en fabricagegegevens zijn. Dit is niet voldoende specifiek in het licht van de hiervoor weergegeven verplichting. Verweerder had op zijn minst per document moeten aangeven waarom openbaarmaking achterwege wordt gelaten. Dit heeft verweerder niet gedaan. De rechtbank oordeelt dat het bestreden besluit daarom wordt vernietigd. Verweerder dient in een nieuw besluit op bezwaar inzichtelijk te maken welke documenten hij weigert te verstrekken en welke weigeringsgrond daarop van toepassing is en waarom. Voor zover verweerder delen uit documenten weglakt dient hij per weggelakt gedeelte aan te geven welke weigeringsgrond er is toegepast en waarom. Tevens moet verweerder bekijken of de documenten ook enkel feitelijk informatie bevatten die mogelijk wel verstrekt kan worden. Ook als verweerder het standpunt inneemt dat de geheimhouding van de Aanbestedingswet (op grond van artikel 2.57, tweede lid) op bepaalde documenten van toepassing is, dient verweerder aan te geven welke documenten op basis van dit artikel niet worden verstrekt en waarom.”
(VdLC publishers/consultants BV, 3 augustus 2022)
Lees de volledige uitspraak op rechtspraak.nl