Leernetwerk Duurzame Energie #2 - Duurzaam Gas

| Bron: PIANOo

Hoe kunt u als aanbestedende dienst bijdragen aan het verduurzamen van de energievoorziening? Wilt u meer leren over het inkopen van duurzame energie, het realiseren van nieuwe opwekcapaciteit en zelf duurzame energie opwekken? Sluit u dan aan bij het leernetwerk Duurzame Energie. Deze tweede bijeenkomst op 25 september 2018 staat in het teken van duurzaam gas. Dit leernetwerk bestaat uit 3 bijeenkomsten. Ook als u de eerste bijeenkomst heeft gemist bent u van harte welkom. U kunt zich voor iedere bijeenkomst afzonderlijk aanmelden.

Let op: In de PIANOo-alert nr. 306 is bij 'Bijeenkomsten' bij deze bijeenkomst per ongeluk een verkeerde datum opgenomen. Zoals hier en elders op deze website wordt gecommuniceerd vindt deze bijeenkomst plaats op dinsdag 25 september 2018.  

Leernetwerk Duurzame Energie

In het leernetwerk Duurzame Energie kunt u kennis en ervaringen ontwikkelen en delen rondom de onderwerpen en vraagstukken die spelen bij de inkoop van duurzame energie en de eigen opwek ervan.

Dit leernetwerk is bedoeld voor aanbestedende diensten die geïnteresseerd zijn in duurzame energie. Zowel inkoop-technische, juridische als organisatorische aspecten worden behandeld. Dat maakt dit leernetwerk interessant en geschikt voor bijvoorbeeld projectleiders, adviseurs, inkopers, contractmanagers, beleidsmedewerkers en duurzaamheidscoördinatoren.

Meer informatie: Leernetwerk Duurzame Energie

Datum en locatie

2e Leernetwerkbijeenkomst Duurzame Energie

Onderwerp: Duurzaam Gas.
Datum: Dinsdag 25 september 2018 
Tijd: 9.00 tot 14.00 (incl. lunch)
Locatie: NBC te Nieuwegein

De 3e bijeenkomst vindt op donderdag 8 november 2018 plaats en heeft als onderwerp Nieuwe opwekcapaciteit / zelf energie opwekken.
Meer informatie 3e Leernetwerkbijeenkomst Duurzame Energie

Programma 2e bijeenkomst Leernetwerk Duurzame Energie

 • 9:00 – 9:30
  Inloop en Ontvangst
   
 • 9:30 – 10:30
  Opening & Aanbesteding Duurzaam Gas, Deel 1 – Duurzame mogelijkheden
  De consultants van Hellemans behandelen de mogelijkheden om duurzaam gas in te kopen. Aan de orde komen onder meer Groen Gas, CO2-compensatie en de werking van de achterliggende markten.
   
 • 10:30 – 10:45
  Pauze
   
 • 10:45 – 11:45
  Voorbereiden van een opdracht
  Gastspreker Drs. Ing. Piet Glas, categoriemanager energie bij de Rijksoverheid, vertelt waarom de Rijksoverheid Groen Gas wil gaan inkopen en over de bestuurlijke en organisatorische uitdagingen die hierbij komen kijken.
   
 • 11:45 – 12:00
  Pauze
   
 • 12:00 – 13:00
  Aanbesteding Duurzaam Gas, deel 2 – Inrichten van de aanbesteding
  De consultants van Hellemans nemen u mee in het vraagstuk hoe een gasaanbesteding duurzaam ingericht kan worden. Hoe kunnen de in deel 1 beschreven duurzame mogelijkheden een plaats krijgen in de aanbesteding en over welke thema’s dienen keuzes gemaakt te worden?
   
 • 13:00 – 13:15
  Vragenronde en Evaluatie
   
 • 13:15 – 14:00
  Lunch

Aanmeldformulier leernetwerkbijeenkomsten