Amsterdam realiseert op grote schaal circulaire schoolgebouwen in een innovatiepartnerschap
Binnen een innovatiepartnerschap tussen de gemeente en 3 bouwconsortia worden in Amsterdam 9 tot 30 hoogwaardige, flexibele en duurzame schoolgebouwen gerealiseerd. De aanpak middels een innovatiepartnerschap past binnen de bredere inkoopstrategie van de gemeente: richting een aanbodgestuurde markt.
Het is uniek aan dit project dat een gemeente in één keer 9 tot 30 schoolgebouwen aanbesteedt in een raamovereenkomst. De schaalgrootte en de ontwerpvrijheid daarbinnen maken de opdracht interessant voor marktpartijen. Bijzonder aan het traject is ook dat het volledig binnen de huidige financiële kaders en werkwijzen van de gemeente past. De aanpak vereist dus geen systeemverandering.
Innovatiepartnerschap in 3 stappen
Het innovatiepartnerschap is georganiseerd in 3 rondes. Van tevoren werden geen geschiktheidseisen gesteld: alle partijen met een goed idee konden deelnemen. Wel heeft de gemeente 3 ambities centraal gesteld: kwalitatief hoogwaardig, flexibel en duurzaam. “Door geen ondergrenzen te stellen op deze thema’s, maar consortia uit te dagen om met de beste oplossing voor onze vraag te komen, geven we ze écht de ruimte om te innoveren”, aldus Carli Hartgerink, adviseur onderwijshuisvesting van de gemeente Amsterdam.
Mini-competitie per schoolgebouw
Het leidde uiteindelijk tot 32 aanmeldingen, waarvan door de verschillende rondes uiteindelijk 3 consortia overbleven. Zij tekenden een raamovereenkomst met de gemeente en kwamen zo terecht in de fase van het ontwerp en ontwikkeling van de schoolgebouwen. Per schoolgebouw concurreren zij met elkaar in een minicompetitie. Lars van Everdink, contractmanager voor de gemeente Amsterdam: “Op die manier stimuleren we de raamcontracten om te blijven innoveren. Doordat wij ze uitdagen, zien andere gemeenten ook waartoe de markt in staat is.”
Lees het hele praktijkvoorbeeld
In het praktijkvoorbeeld over het innovatiepartnerschap van de Gemeente Amsterdam leest u meer over de aanpak en ervaringen van de gemeente in dit traject en de tips die zij heeft voor andere organisaties.