Cobouw: Honderd procent duurzaam inkopen? Nou, nee…

08-01-2021 | Bron: Cobouw

De bouwsector is nauwelijks duurzamer geworden van ruim tien jaar duurzaam inkopen. Dat zeggen deskundigen van CE Delft. Ze dringen aan op verplichte maatregelen met flinke subsidies zoals bij de energietransitie al gebruikelijk is. "De meeste miljarden gaan op aan windturbines. Maar, stimuleer nu ook eens circulaire woningen of duurzamer asfalt."

Alsof de ijskappen niet smelten, maar groeien. Alsof de temperatuur op aarde daalt. Alsof bouwers voor niets rekensommetjes maken om te voldoen aan criteria voor duurzaam bouwen. Wie de jaarlijkse analyse van het Aanbestedingsinstituut van Bouwend Nederland bestudeert naar het groene inkoopgedrag van rijksopdrachtgevers kan maar één conclusie trekken: duurzaamheid is een ondergeschoven kindje in opdrachten van gemeenten, waterschappen en provincies.

Natuurlijk zijn er uitzonderingen, zoals de provincie Noord-Brabant en Den Haag, maar in twee van de drie tenders gaat geen enkel criterium over milieuvriendelijker bouwen. Hoezo een opmars van hout in de bouw? Hoezo CO2-besparing? Het blijkt niet uit het inkoopgedrag van overheidsinkopers.

 

In verband met auteursrechtelijke bescherming is alleen een inleiding/ samenvatting van dit artikel beschikbaar.

 

Lees het volledige artikel  op Cobouw.nl (alleen voor abonnees).

Meer informatie

Wilt u zelf inzicht in uw prestaties en vorderingen op het gebied van maatschappelijk verantwoord inkopen? Gebruik dan de MVI-zelfevaluatie tool.