Column: Over tot de orde van de dag?
Op het politieke tv-kanaal zag ik laatst de Tweede Kamer moties voorlezen. Een formaliteit aan het eind van elke motie viel me weer eens op: ‘…en gaat over tot de orde van de dag’. De woorden klinken simpel. Maar hoe ga je over tot de orde van de dag? Tegelijkertijd prikkelt zo’n zin mij, want er klinkt berusting in door. Maar als we maatschappelijke uitdagingen van de toekomst willen aangaan, zijn nu nieuwe oplossingen nodig.
Op innovatiegebied zit Nederland al jaren in de koplopersgroep, zie het European Innovation Scoreboard. Bovendien behoren we tot de top-3 qua nationale beleidskaders voor innovatiegericht inkopen, zo blijkt uit een recente presentatie van PwC voor de Europese Commissie. Verder heeft ons land een goede digitale basis, volgens het Nederlandse Actieplan voor Artificiële Intelligentie. Over de hele breedte scoren we dus als innovatieland best goed.
Een fijne uitgangspositie, want uitdagende doelstellingen laten zien: als we overgaan tot de orde van de dag, dan redden we het niet. Innovatie is belangrijk om duurzame transities te realiseren, dit komt eveneens naar voren in de Europese Green Deal . Echter valt ook een analyse van McKinsey op. Zij rapporteerden vorig jaar aan Rijkswaterstaat dat er in de GWW-sector onvoldoende innovatie was. PIANOo stimuleert als expertisecentrum aanbesteden het inkopen van innovaties in de publieke sector. Daarbij vergaarden we de afgelopen tijd een aantal inzichten op.
Volledige column
Auteur: Rolf Zeldenrust, adviseur innovatiegericht inkopen, PIANOo Expertisecentrum Aanbesteden.
Op 18 december 2020 is dit artikel gepubliceerd door Cobouw.