Consultatie wetsvoorstel rechtsbescherming bij aanbesteden verlengd
De consultatietermijn voor het wetsvoorstel Rechtsbescherming bij aanbesteden is verlengd. Wil je nog reageren op de voorgestelde wijzigingen in de Aanbestedingswet 2012 dan kan dat tot 28 september 2023. Het kabinet wil de Aanbestedingswet 2012 wijzigen zodat ondernemers problemen bij aanbestedingen makkelijker kunnen aankaarten bij de overheid en problemen sneller en beter kunnen worden opgelost.
Uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, is gebleken dat ondernemers momenteel ontevreden zijn over de geboden rechtsbescherming bij aanbestedingen. Dit wetsvoorstel is een belangrijke stap om hier verandering in te brengen en recht te doen aan de belangen van alle betrokken partijen.
Problemen makkelijker aankaarten
Het wetsvoorstel bevat verschillende wijzigingen zodat ondernemers problemen bij aanbestedingen makkelijker kunnen aankaarten. De belangrijkste voorgestelde wijzigingen:
- Een verplichte eigen klachtenregeling met een onafhankelijk klachtenloket voor alle aanbestedende diensten.
- Minimumtermijnen voor het indienen van klachten en voor het afhandelen ervan door het klachtenloket en de Commissie van Aanbestedingsexperts.
- De aanbestedende dienst is verplicht om de procedure op te schorten als er meer tijd nodig is voor de afhandeling van een klacht.
- Verplicht onderbreken van de opschortende termijn als het klachtenloket binnen 10 dagen na verzending een klacht tegen de gunningsbeslissing ontvangt.
- Neemt de aanbestedende dienst naar aanleiding van de klacht maatregelen, dan moet ze alle betrokkenen daarover informeren.
- De rol van de Commissie van Aanbestedingsexperts wijzigt; zij behandelt enkel nog klachten over het ontwerp van de aanbesteding.
- De aanbestedende dienst moet de gunningsbeslissing uitgebreider motiveren: in de mededeling niet alleen de naam van de winnaar(s) maar ook de scores, de kenmerken en relatieve voordelen.
- Bij afwijzing van een verzoek tot deelneming/inschrijving dient direct gemotiveerd te worden en naast de scores ook een onderbouwing bevatten.
- Voor decentrale overheden verplichte registratie en rapportage van klachten aan hun volksvertegenwoordigende organen
Internetconsulatie
De internetconsultatie biedt aanbestedende diensten, ondernemers en andere belanghebbenden de mogelijkheid te reageren op het wetsvoorstel, voordat de Ministerraad hierover een besluit neemt. Reageren is mogelijk tot donderdag 28 september. Na het besluit verschijnt een kort verslag over de resultaten op internetconsultatie.nl. In dit verslag staat ook hoe de resultaten zijn verwerkt.
Lastenonderzoek
Naast deze consultatie laat het ministerie van Economische Zaken en Klimaat momenteel onderzoek doen naar de uitvoeringslasten van het wetsvoorstel. Onderzoeksbureau Panteia heeft een enquête verspreid onder zowel aanbestedende diensten als speciale-sectorbedrijven. We raden organisaties aan hieraan gehoor te geven. Hoe meer organisaties de vragenlijst invullen, hoe beter het beeld van de lasten die het wetsvoorstel meebrengt voor gemeenten.
Meer informatie
Rechtsbescherming bij aanbesteden
Verplichte klachtenregeling
Internetconsultatie
Wetsvoorstel Rechtsbescherming bij aanbesteden op internetconsultatie.nl.