De bouw wordt een mooi verhaal

14-06-2018 | Bron: Cobouw  

De bouw is volop in beweging. De digitalisering zet zich door, het ontwerpproces doen we middels System Engineering, aanbesteden doen we steeds meer op Economisch Meest Voordelige Inschrijving (EMVI) (en niet op prijs) en nieuwe contractvormen raken steeds meer ingeburgerd. Al deze ontwikkelingen hebben een gemeenschappelijk kenmerk, we zijn steeds meer bezig met taal. Zijn we ons daar wel van bewust?

De bouw leert steeds nieuwe termen en begrippen kennen. Voorbeelden zijn System Engineering, BIM, Best Value, circulariteit, Life Cycle Costing, Beste Prijs Kwaliteit Verhouding (BPKV) en Lean. De lijst is nog veel langer en het kost veel tijd en energie om alles bij te houden en te doorgronden. Vooral dat laatste is niet zo eenvoudig en regelmatig blijken er verschillende interpretaties mogelijk. Dat is niet zo handig als je met elkaar moet samenwerken.

Taal

Ook In het aanbestedingsproces gaat taal een steeds grotere rol spelen. In het verleden werden projecten vergeven op basis van een prijs. Dat was eenvoudig voor de inschrijver én eenvoudig voor de aanbesteder: de laagste bieder was de winnaar. Met de toepassing van EMVI deed het geschreven woord zijn intrede. De aanbesteder moet veel aandacht schenken aan zijn formulering van de criteria en de manier waarop hij de inschrijving beoordeeld.

In verband met auteursrechtelijke bescherming is alleen een inleiding/ samenvatting van dit artikel beschikbaar.

 

Lees het volledige artikel  op Cobouw.nl (alleen voor abonnees). 

Meer informatie

Beste prijs-kwaliteitverhouding (BPKV)