De stinkende stadsbus verdwijnt in sneltreinvaart uit Zwolle en Apeldoorn

04-02-2019 | Bron: De Stentor  

Bussen in de grote steden Apeldoorn en Zwolle gaan, zoals het er nu naar uitziet, al in 2020 elektrisch of anderszins emissieloos rijden, bijvoorbeeld op waterstof. Nu rijden veel stadsbussen in Apeldoorn en Zwolle nog op diesel en gas. Vervoersmaatschappijen die willen inschrijven op de aanbesteding van het busvervoer in 2020 moeten ervoor zorgen dat de bussen op de meestgebruikte lijnen in de grote steden als Apeldoorn en Zwolle emissieloos rijden.

De provincie Gelderland gaat vervoerders alvast een handje helpen door op zes plekken, waaronder in Apeldoorn, de aanleg van elektrische laadpunten te faciliteren. Op zes plekken in Gelderland gaat de provincie ondergronds voorbereidingen treffen voor laadpunten waar de bussen straks elektriciteit kunnen 'tanken'. Dat gebeurt onder meer in Apeldoorn, Nunspeet en Harderwijk.

Schakelen

Bij de aanbesteding krijgen partijen die snel schakelen naar volledige elektrificatie extra punten toegekend, waardoor ze meer kans maken de klus binnen te halen. De provincies Gelderland, Overijssel en Flevoland gaan ervan uit dat de marktpartijen in staat zijn om aan de gunningscriteria te voldoen.

In verband met auteursrechtelijke bescherming is alleen een inleiding/ samenvatting van dit artikel beschikbaar.

 

Lees het volledige artikel  op destentor.nl.

Meer informatie: Leernetwerk Zero emissie voertuigen