Duurzaamheid in de bouw: van ondergeschoven kindje naar oplossing voor energietransitie

15-10-2020 | Bron: Cobouw  

Duurzaamheid blijft ondergeschoven kindje, schrijft Cobouw begin deze week. Dat kunnen de drie uitdagingen die op het bordje van het kabinet liggen zich niet permitteren. Hoe bouwt ze 1 miljoen nieuwe huizen, realiseert ze de Europese afspraak om 55 procent CO2-reductie in 2030 te halen en is ze volledig circulair in 2050? De maatschappelijke impact van de reguliere bouw is hoog; stikstofuitstoot, grondstoffenschaarste, CO2-uitstoot en ongezonde werkomstandigheden.

Laten we het omkeren: Wat gebeurt er als het kabinet nu inzet op de biobased kant van deze circulaire economie? Waarbij circulaire bouw direct de energietransitie helpt met materialen die CO2 opslurpen? Dit kan door te bouwen met stro, hennep, vlas, houtvezels en hout. Laten we daar vandaag mee beginnen, door hiërarchie aan te brengen tussen bouwmaterialen op basis van maatschappelijke kosten en baten en CO2. Nu is slechts 2 procent van het bouwmateriaal hout. In de commerciële bouw is nog nauwelijks sprake van hout, laat staan andere biobased materialen.

Biobased huis

Biobased komt nog niet grootschalig van de grond in Nederland. Vaak omdat de overheid en andere opdrachtgevers er simpelweg niet om vragen. Wat er bij bouwers, opdrachtgevers en woningcorporaties mist is kennis over biobased materialen en vooral haar enorme impact op energietransitie.   

In verband met auteursrechtelijke bescherming is alleen een inleiding/ samenvatting van dit artikel beschikbaar.

 

Lees het volledige artikel  op cobouw.nl (alleen voor abonnees). 

Meer informatie

Dossier: Biobased inkopen