Duurzame aanbesteding: winnaar bood toch geen bio-koffie

12-01-2021 | Bron: Facto  

Het Erasmus MC maakte afgelopen zomer bekend de opdracht voor het verzorgen van de warme dranken aan Nestlé te willen gunnen. Totdat bleek dat Nestlé tóch geen biologische koffie aanbood. Erasmus MC gunde vervolgens aan de nummer twee. Nestlé legde de kwestie – zonder succes – voor aan de rechter.

Aanbesteding zette in op duurzaamheid

Het Erasmus MC in Rotterdam organiseerde begin 2020 een aanbesteding voor warme dranken. Het Erasmus MC zette in op duurzaamheid en vroeg inschrijvers onder andere om een MVI-plan dat beoordeeld zou worden op:

  • CO2-footprint automaten;
  • biologische producten;
  • bijdrage aan een gezonde medewerker in het ziekenhuis; en
  • hergebruik van de biobased beker.

Beste MVI-plan van Nestlé

Inschrijver Nestlé schreef in haar plan dat haar producten zoveel mogelijk biologisch worden geproduceerd en dat zij aan het Erasmus MC, binnen de budgettaire ruimte, biologische koffie en bekers aanbood. Dat had volgens Nestlé meer impact op de duurzaamheid dan ‘van alles een beetje duurzaam’, omdat 90 procent van de CO2-voetafdruk ontstaat door koffie en bekers.

Rechter grijpt niet in

Helaas voor Nestlé gaat de rechter niet op de stoel van de aanbesteder zitten. Zoals gebruikelijk in aanbestedingszaken toetst een rechter slechts ‘marginaal’. Dat wil zeggen dat hij enkel kijkt of er evidente fouten zijn gemaakt, maar de rechter gaat de beoordeling niet zelf dunnetjes overdoen.

In verband met auteursrechtelijke bescherming is alleen een inleiding/ samenvatting van dit artikel beschikbaar.

 

Lees het volledige artikel  op facto.nl.

Meer informatie

MVI in het inkoopproces
Lees de volledige uitspraak  op rechtspraak.nl