Eerste van 1000 extra openbare laadpalen in Groningen en Drenthe onthuld

02-09-2019 | Bron: Duurzaam Actueel  

De provincies Groningen en Drenthe krijgen er de komende drie jaar 1000 openbare laadpalen voor elektrische auto’s bij. Dat zijn er vijf keer zoveel als nu. Daarmee moet een dekkend laadnetwerk voor elektrische rijders ontstaan. Op 30 augustus werd de eerste van 1000 feestelijk onthuld door gedeputeerden Tjisse Stelpstra van de provincie Drenthe, Fleur Gräper-van Koolwijk van de provincie Groningen en de wethouders Henk Lammers van de gemeente Tynaarlo en Philip Broeksma van de gemeente Groningen.

Op 30 augustus werd de eerste van 1000 feestelijk onthuld door gedeputeerden Tjisse Stelpstra van de provincie Drenthe, Fleur Gräper-van Koolwijk van de provincie Groningen en de wethouders Henk Lammers van de gemeente Tynaarlo en Philip Broeksma van de gemeente Groningen.

Openbare laadpalen: Gezamenlijke aanbesteding

De laadpalen van Allego worden geplaatst in 21 gemeenten, die hiervoor samenwerkten in een gezamenlijke aanbesteding. De groene stroom voor de laadpalen wordt geleverd door Holthausen Clean Energy. Daarnaast kunnen gebruikers van de laadpalen naar verwachting eind dit jaar zelf hun energieleverancier kiezen; dat is nieuw in Nederland.

Energietransitie

De provincie Groningen en Drenthe zien de komst van de laadpalen als een belangrijke stap in de energietransitie. Door het aantal publiek toegankelijke laadpalen te vergroten worden inwoners gestimuleerd om in een elektrische auto te gaan rijden. De twee provincies willen zo snel mogelijk naar nul procent fossiele brandstoffen in het persoonlijk en zakelijk vervoer. Volgens het Klimaatakkoord moeten in 2030 alle nieuw verkochte personenauto’s nul procent CO2 uitstoten en het liefst elektrisch zijn.

In verband met auteursrechtelijke bescherming is alleen een inleiding/ samenvatting van dit artikel beschikbaar.

 

Lees het volledige artikel  op duurzaam-actueel.nl.