Expertnetwerk Schaduwprijzen: Geef CO2-reductie voldoende gewicht in aanbesteding

09-11-2018 | Bron: PIANOo

Om marktpartijen in beweging te krijgen, is het belangrijk dat CO2-reductie voldoende gewicht krijgt in aanbestedingen. Dan heeft het voor hen meerwaarde om te investeren in de benodigde berekeningen. Dat was de belangrijkste conclusie van de vierde bijeenkomst van het expertnetwerk Schaduwprijzen op 16 oktober 2018. Deze conclusie volgde uit 2 presentaties met praktische tips om CO2-beprijzing toe te passen in inkoopstrategieën.

De lessen uit deze presentaties werden deze laatste sessie samengevoegd met alle input van voorgaande bijeenkomsten en verwerkt in concrete aanbevelingen voor de taskforce CO2-schaduwprijzen.

Sturen op kwaliteit

In de eerste presentatie benadrukte Godard Croon, consultant bij Copper8, dat CO2-reductie voldoende gewicht moet krijgen in de aanbesteding. Pas als partijen op dit punt kunnen winnen of verliezen, komen ze met echt innovatieve oplossingen. Daarom moet ook duidelijk zijn dat je toezeggingen controleert en handhaaft, bijvoorbeeld met boetes. Nu geeft de prijs uiteindelijk vaak de doorslag.

Breng de markt in beweging

Henk van Dop, sales director bij EcoChain Technologies, gaf in de tweede presentatie aan dat het gunningsvoordeel groot genoeg moet zijn om te zorgen dat marktpartijen zelf aan milieubelasting gaan rekenen. Iets vergelijkbaars geldt voor regelgeving.

Volledig verslag

Expertnetwerk Schaduwprijzen - verslag 16 oktober 2018