Fries Heinis: "Nederlandse infraprojecten niet in de uitverkoop gooien"

16-05-2018 | Bron: Cobouw  

Belgische, Duitse en Spaanse bouwers tenderen volop mee bij Nederlandse projecten. Prima, maar niet tegen elke prijs, vindt directeur Fries Heinis van Bouwend Nederland. “Rijkswaterstaat kan en moet iets doen om cowboys te weren. Iconen als de Afsluitdijk of het Binnenhof wil je niet in handen van buitenlandse spelers zien.”

Fries Heinis draait er niet omheen. Het zou voor de Nederlandse bouw vreselijk zijn als Chinese bouwers grote tenders binnenslepen op de Nederlandse inframarkt. Of andere buitenlandse aannemers, die er de zogenoemde hit & run-tactiek op nahouden. Nu is daar misschien nog geen sprake van, maar het lijkt slechts een kwestie van tijd, waarschuwt Heinis. Zeker als er niets verandert in het gedrag van opdrachtgevers.

De opkomst van grote buitenlandse spelers op de Nederlandse markt, is niet onopgemerkt gebleven. Topmannen als Job Dura van Dura Vermeer en Daan Sperling van TBI waarschuwden al eerder voor de dreiging die ervan uitgaat. Nieuwkomers uit buurlanden België, Duitsland, Engeland en, verder weg, uit Spanje boezemen angst in.

Chinese aannemers struinen Oost-Europa al af

Een nog grotere dreiging komt misschien wel vanuit China. Chinese aannemers struinen inmiddels al markten af in Oost-Europa, bouwden een snelweg in Polen en een brug in Moldavië en zijn nu ook gesignaleerd in Griekenland.

Bouwend Nederland houdt het met de nodige argwaan in de gaten. Want Heinis weet: de Chinezen werken tegen bodemprijzen en vliegen alle materialen en mensen in om na oplevering snel weer te vertrekken. Hit & run.

Dbfm-contracten aanlokkelijk voor buitenlandse aannemers

Buitenlandse spelers zagen vooral hun kans schoon bij de introductie van de dbfm-contracten, nu ruim tien jaar geleden. “Voor die tijd zag je eigenlijk nooit een buitenlandse bouwer meedingen bij Nederlandse projecten’’, weet Heinis. “Nu is iedereen eraan gewend dat bij grote projecten veel Nederlandse combinaties een buitenlandse partij aan boord nemen.”

In verband met auteursrechtelijke bescherming is alleen een inleiding/ samenvatting van dit artikel beschikbaar.

 

Lees het volledige artikel  op Cobouw.nl (alleen voor abonnees).