Geen verband tussen aanbestedingen en arbeidsvoorwaarden

09-01-2018 | Bron: OVPro  

Door aanbestedingen moet het openbaar vervoer steeds goedkoper uitgevoerd worden, waardoor de werkdruk in het streekvervoer stijgt. Dat is althans volgens vakbond FNV de oorzaak van de hogere werkdruk, langere rijtijden en het gebrek aan pauzes. Toch kan dit probleem niet bij de aanbestedingssystematiek of aanbestedingsprocedures gelegd worden, meent advocaat en hoogleraar aanbestedingsrecht Pieter Kuypers.

Vorige week volgde een massale staking in het openbaar vervoer, na het spaak lopen van de onderhandelingen voor een nieuwe cao. "Een oorzaak van de steeds hogere werkdruk is onder andere het aanbestedingsbeleid van provincies", meent FNV-bestuurder Paula Verhoef. "Zij willen voor een dubbeltje op de eerste rang zitten. Vervoersmaatschappijen beconcurreren elkaar zwaar op prijs. De rekening leggen ze bij hun werknemers."

Prijs

Hier wordt een kanttekening bij geplaatst door Kuypers. Hij is als hoogleraar Europees en nationaal aanbestedingsrecht verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Volgens Kuypers wordt in een aanbesteding lang niet alleen naar de prijs gekeken, maar ook naar de kwaliteit van de bieding. "Je kunt dus niet plat zeggen: als gevolg van de aanbestedingssystematiek of het aanbesteden worden de buschauffeurs slecht behandeld."

In verband met auteursrechtelijke bescherming is alleen een inleiding/ samenvatting van dit artikel beschikbaar.

 

Lees het volledige artikel  op ovpro.nl.