Geld mag géén rol spelen bij tender twee-fasen-contract: modegril of wondermiddel?

06-11-2019 | Bron: Cobouw  

Het twee-fasen-contract lijkt het nieuwe wondermiddel om kieskeurige bouwers te lokken. De prijs komt pas op tafel op het moment dat risico’s duidelijk zijn. “Dat betekent dat geld geen enkele rol mag spelen bij de aanbesteding. Veel opdrachtgevers zullen moeten wennen aan het loslaten van ‘de laagste prijs’ en de knip tussen ontwerp en uitvoering.”

Aanbestedingsexpert Joost Fijneman van kenniscentrum CROW denkt dat veel opdrachtgevers daarom huiverig en wantrouwig staan ten opzichte van het twee-fasen-contract. “Vaak ten onrechte, maar ik zie nog veel misverstanden. En tegelijk zie je de opmars van het bouwteam, een vorm van het twee-fasen-contract.” Hij waarschuwt ook dat een knip niet automatisch betekent dat de samenwerking op rolletjes zal lopen.

Twee-fasen-contract is fundamenteel anders

De samenwerking in de ontwerpfase maakt het mogelijk dat ook de opdrachtgever maximaal zijn inbreng kan leveren. Bij deze gefaseerde aanbesteding gaat het dan ook om het ‘bundelen van krachten’ en niet meer om ‘ontzorgen’. Dat is fundamenteel anders werken.

Dat betekent dat er ook veel meer ruimte is om open te kunnen praten over allerlei optimalisaties. Bijvoorbeeld op het vlak van duurzaamheid, materialen en levenscyclus.

  

In verband met auteursrechtelijke bescherming is alleen een inleiding/ samenvatting van dit artikel beschikbaar.

 

Lees het volledige artikel  op Cobouw.nl (alleen voor abonnees).

Meer informatie

Handreiking Gefaseerd aanbesteden