Haarlem gaat voor fair ICT-apparatuur

07-05-2019 | Bron: Gemeente Haarlem  

Een duidelijke boodschap kreeg hij mee: zorg dat alle nieuw ingekochte ICT-apparatuur van de gemeente Haarlem op een zo fair mogelijk manier geproduceerd is. ‘Een pittige klus’, vertelt Thomas van den Hoff van de gemeente Haarlem. ‘Maar een heel mooi signaal richting de markt.’

Als je als gemeente faire producten wilt aankopen, betekent dit bijvoorbeeld dat het uit fabrieken komt waar ze geen kinderarbeid gebruiken. Maar ook dat werknemers een normaal salaris krijgen en dat de gebruikte grondstoffen fair zijn. Thomas is er enthousiast over. “Het is fantastisch dat Haarlem hiervoor kiest. We gaan voor zo’n transparant mogelijke leveringsketen, om zo dicht mogelijk bij de 100% fair te komen!”

Pilotproject

Het project zit momenteel in de ontwikkelfase. “We zijn druk bezig met het programma van eisen. We werken hiervoor samen met het International Council for Local Environmental Initiatives (ICLEI). Wereldwijd is dit het grootste netwerk van (grote) steden en regio’s die via lokale acties de economie groener wil maken door natuurlijke hulpbronnen slim te gebruiken. Wij doen mee aan hun pilotproject Make ICT Fair. ICLEI helpt ons nu met het opzetten allerlei sociale voorwaarden voor ons programma van eisen. Daarmee wordt niet alleen onze aanbesteding helder en concreet, ook de partijen die hier straks op inschrijven kunnen we zo beter beoordelen.

Lees het volledige artikel  op haarlem.nl.

Meer informatie

Make ICT Fair  op iclei-europe.org