Het ei van Columbus bij aanbestedingen

15-03-2019 | Bron: Cobouw  

Een relatief onbekende, door William Vickrey bedachte methode voor veilingen en aanbestedingen, biedt grote voordelen bij de aanbesteding van bouwprojecten. Zo’n aanbesteding houdt in dat de laagste inschrijver het werk verwerft voor de prijs van de een na laagste inschrijver. Zo kan eenvoudig en verrassend effectief beter gebruik van de kennis in de markt, zodat een marktprijs ontdekt wordt die dicht bij een goed niveau voor zowel opdrachtgever als aannemer ligt.

Bouwprojecten worden vaak aanbesteed door middel van een traditionele inschrijving met gesloten envelop op basis van laagste prijs of beste prijs-kwaliteitverhouding (BPKV). Een aanbesteding op basis van BPKV houdt in dat naast het prijsniveau ook de beoordeling van kwalitatieve aspecten van de inschrijvingen deel uitmaakt van de gunningscriteria.

Vickrey-methode

Een nog weinig gebruikte, eenvoudige en elegante manier om aan te besteden op basis van (alleen) prijs, is bedacht door Vickrey. Deze methode is volgens mij het ei van Columbus op aanbestedingsgebied. Niet alleen wordt de kans op een 'winner’s curse' verkleind, maar ook wordt bij deze methode van aanbesteden beter gebruik gemaakt van de kennis in de markt. In dit artikel wordt dat nader toegelicht.

 

In verband met auteursrechtelijke bescherming is alleen een inleiding/ samenvatting van dit artikel beschikbaar.

 

Lees het volledige artikel  op Cobouw.nl (alleen voor abonnees).