Interview: Circulair bouwen en aanbesteden in de Zeeuwse praktijk

24-12-2019 | Bron: Europa Decentraal  

Richard van Bremen en Martin Scherpenisse werken beiden bij de provincie Zeeland. Van Bremen is senior beleidsmedewerker circulaire economie en Scherpenisse senior strategisch inkoopadviseur. Samen werken zij aan het project Circular Bio-based Construction Industry (CBCI). Dit wordt gefinancierd uit het Interreg 2 Zeeën-Programma. Dit project ontwikkelt een integrale aanpak voor circulaire bouw om het gebruik van niet-hernieuwbare grondstoffen en CO2-uitstoot te verminderen.

Van Bremen legt uit dat het project is opgedeeld in vier werkpakketten. ‘De provincie Zeeland, in dit geval Martin, is in de lead voor werkpakket 3. Dat pakket houdt zich bezig met het circulair gebruik maken en inzetten van Europese aanbestedingsregels. Voor dit werkpakket is de deskresearch afgerond en worden er binnenkort interviews afgenomen’. Daarnaast zijn er nog drie andere werkpakketten.

Indeling werkpakketten

Van Bremen: ‘Werkpakket 1 houdt zich bezig met financieel economische modellen. Wij doen nu ook workshops samen met dit team. We koppelen hierin economische kennis aan aanbestedingskennis. Werkpakket 2 gaat over testen van bio-based materialen . En werkpakket 4 betreft het gebruiken én testen van deze materialen in de praktijk via ‘Living Labs’: de tweede kliniek van Emergis en een lesgebouw in Gent.’ ‘Toch blijft het nog steeds zoeken en ontdekken’, aldus Van Bremen. ‘We voeren binnen het project bijvoorbeeld nog steeds de discussie over wat de circulaire economie nu écht betekent? Wat verstaan we eronder en hoe meten we dat’.

Lees het volledige artikel  op europadecentraal.nl.

Meer informatie

Maatschappelijk Verantwoord Inkopen