Klimaatneutraal en circulair inkopen? Fix it!

16-05-2019 | Bron: PIANOo

Op donderdag 27 juni 2019 staan de leernetwerken klimaatneutraal en circulair inkopen in het teken van het thema Fix it!. Samen met voormalig MVO-manager van het jaar Carola Wijdoogen ontdekt u welke rollen nodig zijn om klimaatneutraal en circulair in te kopen. Kies vervolgens uit één van de vele workshops en krijg inzicht hoe andere organisaties interne uitdagingen hebben gefixt. In de middag focust u op één van de 10 inkoopcategorieën.

De dag vindt plaats bij de Rijtuigenloods in Amersfoort. In totaal organiseren PIANOo en Rijkswaterstaat 10 leernetwerken in een reeks van 4 gezamenlijke dagen.

Het ochtendprogramma: Fix it!

In de ochtend staan interne vraagstukken rondom strategie, opdrachtgeverschap en draagvlak centraal. Carola Wijdoogen heeft als voormalig directeur duurzaamheid van de NS voor de nodige duurzame uitdagingen gestaan. Aan de hand van 7 verschillende rollen geeft Carola een inkijkje in de benodigde activiteiten van een adviseur maatschappelijk verantwoord inkopen. Kies na een kort stuk theorie uit één van de volgende workshops om inzicht te krijgen in hoe andere organisaties hun interne uitdagingen hebben aangepakt.

Het verhaal van..

  • Gemeente Rotterdam: actieplan Maatschappelijk Verantwoord Inkopen (MVI) en nu?
  • Gemeente Utrecht: van ambities naar concrete doelstellingen & leidende inkoopprincipes.
  • Gemeente Wageningen: 100% circulair inkopen.
  • De Belastingdienst: de organisatie op duurzame queeste.
  • De Gemeente Nijmegen: Toepasbaarheid ISO 20400 in aanbestedingen.
  • De waterschappen: van “open deuren” naar een werkelijk duurzaam resultaat.

Meer informatie: Leernetwerkdag 2: Fix it! - ochtendprogramma 27 juni 2019

Het middagprogramma: 10 sectorspecifieke leernetwerken

In het middagprogramma gaat u uiteen met vakgenoten in één van onderstaande inkoopcategorieën met veel mogelijkheden tot CO2- en grondstofbesparing. U leert van experts en ervaringsdeskundigen en u krijgt praktische tools en ondersteuning aangeboden zodat u zelf aan de slag kunt met uw klimaatneutrale en/of circulaire inkooptraject. Ook leert u vakgenoten kennen die met dezelfde uitdagingen aan de slag zijn. De leernetwerken zijn gratis toegankelijk.

Meer informatie: Leernetwerken klimaatneutraal en circulair inkopen

De leernetwerken worden gefinancierd met klimaatgeld uit het regeerakkoord. Hiermee geeft de Rijksoverheid via inkoop een impuls aan de transitie naar een klimaatneutrale en circulaire economie.
Klimaatenveloppe: impuls klimaatneutraal en circulair inkopen