Klokkenluiders Europees beschermd

08-05-2018 | Bron: Europa Decentraal  

De Europese Commissie heeft een voorstel gedaan voor wetgeving die klokkenluiders beschermd. Het belang van een goede bescherming voor klokkenluiders is recentelijk weer onder de aandacht gebracht door onder meer de onthullingen in de fipronil-affaire en het lekken van data aan Cambridge Analytica. De Commissie wil de bescherming van klokkenluiders daarom op Europees niveau regelen.

Het voorstel dat de Europese Commissie heeft gepubliceerd is een richtlijn en stelt minimumstandaarden voor. Lidstaten mogen dus ook een hoger niveau van klokkenluidersbescherming instellen indien ze dat wensen.

Voorstel Commissie

Onder het nieuwe voorstel van de Commissie worden klokkenluiders beschermd wanneer ze rapporteren over onder andere de volgende gebieden: aanbesteding, financiële diensten, productveiligheid, milieubescherming, privacy, gegevensbescherming en beveiliging van netwerk- en informatiesystemen. De Europese Commissie gaf eerder al aan dat de bescherming van klokkenluiders die misstanden bij aanbestedingen aankaarten wenselijk is.

 

Lees het volledige artikel  op europadecentraal.nl.

Meer informatie:
Aan de slag met integriteit 
Dossier: Regelgeving integriteit