Na ASML wil de Tweede Kamer geen Chinezen in aanbesteding 5G

12-04-2019 | Bron: Trouw  

De diefstal van bedrijfsgeheimen bij ASML door Chinese medewerkers komt op een politiek gevoelig moment naar buiten. Het kabinet moet volgende maand beslissen of het een harde lijn wil trekken tegen de invloed van door de Chinese staat gesteunde bedrijven. De politieke druk neemt toe om Chinese bedrijven beperkingen op te leggen.

Het meest in het oog springt de aanleg van 5G, het supersnelle mobiele internet dat bijvoorbeeld zelfrijdende auto’s mogelijk maakt. De Verenigde Staten, Australië en Nieuw-Zeeland hebben de Chinese telecomgigant Huawei al uitgesloten van hun aanbestedingen. Washington wil graag dat andere bondgenoten dit voorbeeld volgen. Europese landen praten wel over de risico’s van Chinese spionage via Huawei, maar schuiven een beslissing voor zich uit.

Uitsluiting

Tot donderdag pleitte in Nederland alleen GroenLinks expliciet voor uitsluiting van Huawei. Buitenlandwoordvoerder Bram van Ojik en fractievoorzitter Jesse Klaver concludeerden na een werkbezoek dat het zo bar gesteld is met de privacy in China, dat een nauw met de regering in Peking verbonden telecombedrijf geen Nederlands internet zou moeten aanleggen. Nu tekent zich een Kamermeerderheid tegen Huawei af.

In verband met auteursrechtelijke bescherming is alleen een inleiding/ samenvatting van dit artikel beschikbaar.

 

Lees het volledige artikel  op trouw.nl.