PIANOo-congres in volle gang
Ruim 800 deelnemers die het verschil willen maken met overheidsinkoop, zijn op 16 juni 2022 bij elkaar in ’s-Hertogenbosch, voor het jaarevent over overheidsinkoop. Plaatsvervangend Secretaris-Generaal van Economische Zaken en Klimaat, Gerdine Keijzer-Baldé opende in de ochtend het PIANOo congres, dat voor het eerst sinds 2019 weer live op locatie plaatsvindt. Een vol programma met een enorme diversiteit aan sessies en ruimte om met vakgenoten actuele (praktijk)kennis te delen en te netwerken.

Gerdine Keijzer-Baldé waande zich naar eigen zeggen op een feestje met allemaal lekkernijen, zoals ze de boeiende onderwerpen van de ruim 30 sessie noemde. “Een feestje met inkopers, beleidsmakers, opdrachtgevers, iedereen die nodig is om goede opdrachten te formuleren. Met die opdrachten kunnen we als overheden het verschil maken voor onze maatschappij. ”Uitdagingen als grondstof schaarste, leveringsproblemen en effecten van de oorlog in Oekraïne kunnen we alleen aangaan als we goed samenwerken met de markt." Dialoog met de markt is ook nodig om maximale impact te maken. "Want elke euro kunnen we maar een keer uitgeven. Hoe zorgen we dat we maximaal effect uit iedere euro halen.” In het nieuws komen vaak de misstanden in aanbestedingen. Echter, het gaat meestal goed bij aanbesteden, benadrukte Keijzer-Balde. “Het is goed dat we die successen vandaag delen, om met elkaar het verschil te maken.”

Mindshifts in overheidsinkoop
Hoogleraar Europees en Internationaal Aanbestedingsrecht Professor Mr. Elisabetta Manunza benadrukte in haar plenaire presentatie het belang van aanbesteden in een vrij land. Aanbestedingswetgeving is volgens haar een van de fundamenten van een democratie. Misstanden hebben langdurig effect op het vertrouwen in de overheid en ondermijnen daarmee de democratie. Manunza pleit echter niet voor focus op rechtmatigheid, maar stelt een aantal ‘mindshifts’ voor die gericht zijn op doelmatige overheidsinkoop.

Niet meer, maar betere competitie
Zo is het volgens haar tijd om radicaal anders naar de economie te kijken. “Het gaat niet om de prijs van een product, maar om de prijs van onze vrijheid in een democratie.” Ook moeten we als overheid niet streven naar meer competitie, maar naar betere competitie, aldus Manunza. Verder zouden we moeten stoppen om overheidsinkoop te zien als transacties tussen twee partijen. “Zie het als verantwoord opdrachtgeverschap. Inkopers zijn zich heel goed bewust van het maatschappelijke en ethisch belang van hun werk. Uiteindelijk koop je alles in ten behoeve van de maatschappij.”

Tips uit de filosofie
Filosoof Lammert Kamphuis filosofeerde aan het einde van het plenaire ochtenddeel met deelnemers over het verschil kunnen maken met je werk. Perspectivistische lenigheid is volgens hem een belangrijke vaardigheid op de werkvloer. “Het vermogen om je in andere perspectieven te verplaatsen.” Hij gaf hiervoor 3 tips uit de filosofie. Allereerst: Oefen je oordeelloze blik. “Oordelen zijn oogkleppen. Zorg dat je je je bewust bent van je oordelen en draai ze om. Ga bewust op zoek naar het omgekeerde oordeel.” Verder spoorde hij zijn publiek aan te blijven spelen. “Mensen zijn spelende wezens. Breng daarom speelse elementen aan in je werk, het maakt je creatiever.” Zijn derde tip: Gun jezelf en elkaar tijd om te mijmeren. Het verschil ontstaat in de momenten dat je niet geleefd wordt door de klok.
