Praktijkvoorbeeld e-factureren: Overijssel combineert e-facturatie met procesoptimalisatie

13-05-2019 | Bron: PIANOo

De meeste medeoverheden starten hun e-facturatie implementatie vanuit een ICT-invalshoek. Het ‘technisch gereed zijn’ is weliswaar een eerste randvoorwaarde, maar geen eindpunt om de voordelen van e-factureren te kunnen benutten. De provincie Overijssel deed het daarom anders. In dit artikel vertellen Marianna Pothof, Functioneel beheerder SAP en Herman van der Haven, Controller – beiden werkzaam bij de provincie Overijssel – over hun aanpak en uitdagingen.

Eind 2017 werd eerst een deel van het ‘purchase to pay proces’ gestroomlijnd. Daar maakte de implementatie van e-factureren feitelijk deel van uit. Het waren dus gecombineerd opgezette trajecten.

Flexibel werken

“Eind 2017 hadden wij te maken met de interne opdracht om de SAP omgeving voor een deel van onze processen terug te brengen naar de kern”, zegt Herman. “De schil aan extra toepassingen en mogelijkheden die er in de loop der jaren omheen was gebouwd moest er af. Het was gewoon teveel maatwerk geworden. Efficiencyslagen waren daardoor lastig door te voeren. Parallel daaraan hebben we een aantal zaken verregaand gedigitaliseerd. Die maakten flexibel werken voor onze medewerkers verder mogelijk. Van Inkoopcollega’s, prestatie-akkoordverklaarders, medewerkers crediteurenadministratie tot en met budgetbeheerders.”

Volledig praktijkvoorbeeld

Overijssel combineert e-facturatie met procesoptimalisatie