Praktijkvoorbeeld: Rotterdam koopt verantwoord natuursteen in
Duizenden mensen lopen dagelijks over pleinen en trottoirs van natuursteen in Rotterdam. De gemeente wil voorkomen dat hierbij mensenrechten met voeten worden getreden. Daarom spelen ketenverantwoordelijkheid en internationale sociale voorwaarden (ISV) een belangrijke rol in de nieuwe aanbesteding.
De aanbesteding startte in maart 2023 en betreft een raamovereenkomst verdeeld over 2 percelen. Voor de levering van natuursteen let de gemeente Rotterdam vooral op de mensenrechten. “Het natuursteen dat wij willen, komt onder meer uit landen als China en India, waar de arbeidsomstandigheden niet altijd goed geregeld zijn”, vertelt Henri de Ruiter, inkoopexpert bij de gemeente.
Circulariteit
“Ook zijn kansen op circulariteit benut voor het perceel keien en klinkers”, voegt Nalinie Koendjbiharie toe, inkoper fysiek domein van de gemeente. “Deze zogeheten kinderkopjes zijn heel goed te hergebruiken en dat hebben we liever dan dat er nieuwe keien worden gebikt.”
Subgunningscriteria voor ketenverantwoordelijkheid
Voor de levering van natuursteen beoordeelt de gemeente de inschrijvingen op kwaliteitsaspecten zoals esthetica, het kwaliteitsplan en internationale sociale voorwaarden, oftewel ketenverantwoordelijkheid. “We volgen het model voor het due diligence proces van de OESO’, zegt De Ruiter. “Daaraan hebben we voor de eerste 5 stappen een beoordeling gekoppeld die gebaseerd is op het TruStone-convenant.” Dit is een convenant van de natuursteensector, overheden, ngo’s en vakbonden.
Geen verrassing
Volgens Koendjbiharie was de markt niet verrast dat de gemeente ketenverantwoordelijkheid opnam in de aanbesteding. De Ruiter: “We hebben ook al jaren geleden verteld hoe serieus we dit onderwerp nemen en dat we het op termijn als voorwaarde stellen en hebben een informatiebijeenkomst georganiseerd.”
Beoordeling
Nog vóór de zomer zal de gemeente het gunningsbesluit nemen. “Samen met een adviescommissie zal ik de beoordeling doen”, zegt De Ruiter. “Je moet echt thuis zijn in de materie om de beoordeling goed te kunnen doen en door mijn betrokkenheid bij de pilots voorafgaand aan TruStone heb ik behoorlijk wat expertise opgebouwd. Die kennis draag ik natuurlijk over aan mijn collega’s.”
Tips van Henri de Ruiter en Nalinie Koendjbiharie (gemeente Rotterdam):
- Voor doelstellingen zoals ketenverantwoordelijkheid en circulariteit moet je als inkoopafdeling met alle stakeholders op één lijn zitten.
- Kondig de markt ver van tevoren aan dat je gaat gunnen op ketenverantwoordelijkheid, ISV en circulair.
- Onderzoek in hoeverre de markt klaar is voor eisen rond ketenverantwoordelijkheid en circulariteit en pas daarop je subgunningscriteria aan.
Lees het hele praktijkvoorbeeld
In het praktijkvoorbeeld over verantwoord natuursteen gaan Henri de Ruiter en Nalinie Koendjbiharie dieper in op de aanbesteding.