Prijsvraagcultuur in Nederland in opkomst

08-11-2019 | Bron: Architectuur Lokaal  

De prijsvraagcultuur in Nederland is in opkomst. Vanmiddag overhandigde Cilly Jansen, directeur Architectuur Lokaal, een inventarisatie van 75 ontwerpprijsvragen uit de jaren 1993-2019 aan het College van Rijksadviseurs en aan de Vlaamse Bouwmeester bij het jaarlijkse Bouwmeestersdebat. Uit dit portfolio Prijsvraagcultuur in Nederland komt naar voren dat de jaren van de financiële crisis belangrijk zijn geweest om tot nieuwe methoden te komen die bruikbaar zijn gebleken bij de aanpak van de huidige, ingewikkelde maatschappelijke opgaven.

De systematische ontwikkeling van prijsvraagprocedures door de jaren heen kon hierdoor worden verrijkt met nieuwe mogelijkheden en voorbeelden. Er worden ook steeds meer winnende plannen, steeds vaker gemaakt door jongere ontwerpers, uitgevoerd.

Opdrachtgeverschap

Er moeten nieuwe oplossingen worden gevonden voor ingewikkelde vraagstukken, terwijl het lastig is om te voorzien welke snelle veranderingen zich zullen voordoen op bijvoorbeeld het gebied van klimaat, energie en technologie. Voor opgaven waarbij de mogelijkheden voor nieuwe ontwikkelingen moeten worden onderzocht blijken prijsvragen een goed alternatief voor traditionele aanbestedingen te zijn.

In verband met auteursrechtelijke bescherming is alleen een inleiding/ samenvatting van dit artikel beschikbaar.

 

Lees het volledige artikel  op arch-lokaal.nl

Meer informatie

Mogelijke procedures - Prijsvraag