Rijksopdrachtgevers rekenen af met dodelijke ongevallen: veilig werken verplicht in aanbestedingen

11-07-2019 | Bron: Cobouw  

Op bouwprojecten van het Rijk kwamen de afgelopen 3 jaar zeker 6 bouwvakkers om het leven. Grote bouwers en rijksopdrachtgevers beloven beterschap. Vanaf 2021 wordt veilig werken een vast criterium bij aanbestedingen. “Dit is een doorbraak."

Alphen negeerde veiligheidsadvies. Als er één bouwproject is waarbij het aspect veiligheid node werd gemist in de aanbesteding dan was het wel bij de renovatie van de Julianabrug. De aannemers zaten letterlijk klem tussen deadlines, snel werken werd beloond en elke dag vertraging zou ze op nog hogere boetes komen te staan. Allemaal omwille van een hardloopwedstrijd.

“Perverse prikkels”, blikten deskundigen achteraf terug. Veiligheidsplannen vielen in het water en werden niet opgevolgd of getoetst. De afloop was desastreus. Er viel een kraan om. Woningen lagen in puin en de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) concludeerde dat veilig werken op de bouwplaats weer eens tussen wal en schip was gevallen.

De Raad drong aan op maatregelen. Zo moest en zou er in de nabije toekomst een verplichte veiligheidsregisseur komen, die geen enkele concessies doet als het om leven en dood gaat, deadline of geen deadline. Daarnaast adviseerden de onderzoekers om ook veiligheid expliciet als criterium mee te nemen in aanbestedingen.

In verband met auteursrechtelijke bescherming is alleen een inleiding/ samenvatting van dit artikel beschikbaar.

 

Lees het volledige artikel  op Cobouw.nl (alleen voor abonnees). 

Meer informatie

Governance Code Veiligheid in de Bouw & de Veiligheidsladder  op gc-veiligheid.nl
PIANOo handreiking Omgevingsveiligheid