Social Return meetellen in quotumregeling banenafspraak

11-10-2018 | Bron: Binnenlands Bestuur  

Staatssecretaris Van Ark (Sociale Zaken en Werkgelegenheid, VVD) steunt een motie van de coalitiepartijen om niet langer onderscheid tussen markt en overheid te maken in de banenafspraak, schrijft zij aan de Tweede Kamer. Hoofdvoorwaarde die Van Ark aan haar steun voor de motie stelt, is dat de doelstelling van 125.000 extra banen voor arbeidsgehandicapten in 2025 gehandhaafd blijft. De verdeling (100.000 banen in de private sector en 25.000 banen in de publieke sector) wordt dan losgelaten.

Volgens de indieners en de staatssecretaris draagt de motie bij aan de arbeidsdeelname van verstandelijk beperkten doordat het voor werkgevers - die met minder administratieve lasten te maken krijgen - makkelijker wordt om banen te creëren voor de doelgroep.

Inkoop door overheden meetellen in quotum

De motie maakt onder andere mogelijk dat inkoop door overheden bij werkgevers van arbeidsgehandicapten bij de inkopende overheid meetelt in plaats van bij de opdrachtnemer. Dit jaar moet 1,93% van de verloonde uren bij overheden besteed zijn aan de doelgroep. Vanaf volgend jaar wordt handhavend opgetreden tegen overheidswerkgevers die hun plicht verzaken met quotumheffingen van 5.000 euro per niet-gerealiseerde baan. Van Ark wil met de indieners van de motie mede voorkomen dat overheden zich door vreemde, inefficiënte bochten moeten wringen om toch te voldoen aan de arbeidsgehandicapten-quota.

In verband met auteursrechtelijke bescherming is alleen een inleiding/ samenvatting van dit artikel beschikbaar.

 

Lees het volledige artikel  op binnenlandsbestuur.nl.

Meer informatie

Kamerbrief reactie motie banenafspraak  op rijksoverheid.nl
Motie opheffen onderscheid markt en overheid  op tweedekamer.nl
Reactie De Normaalste Zaak op motie  op denormaalstezaak.nl.
Social return bij de Rijksoverheid  op maatwerkvoormensen.nl