Stikstofcrisis dwingt bouwers te werken onder kostprijs

08-11-2019 | Bron: Financieele Dagblad  

Bouwers nemen opdrachten tegen of onder de kostprijs aan omdat zij hun orderboeken en omzet door de stikstof- en PFAS-crisis hard zien teruglopen. Dat melden aannemers, opdrachtgevers en andere bronnen in de branche aan het Financieele Dagblad (FD). Dit zogeheten prijsduiken is een gevaar voor de sector: tijdens de vorige bouwcrisis namen bouwers ook regelmatig grote projecten aan op of onder de kostprijs. Daardoor leden ze forse verliezen.

Verschillende aannemers die het FD heeft gesproken zeggen dat ze vooral bij aanbestedingen zien dat het aantal inschrijvingen veel hoger ligt dan normaal. Door die toegenomen concurrentie verlagen de bouwers hun prijzen. Brancheorganisatie Bouwend Nederland herkent de trend. 'We zien het vooral bij gemeentelijke opdrachtgevers’, zegt een woordvoerder van bouwbedrijf Dura Vermeer, dat een omzet heeft van €1,3 mrd en actief is in de hele markt. ‘Bij projecten die verschoond zijn van de stikstof- of PFAS-problematiek zien we een toename van inschrijvers en daarmee een druk op prijzen.’

Twee gemeenten die net aanbestedingen hebben afgerond, bevestigen dat beeld. De gemeente Moerdijk meldt dat in oktober liefst zeventien partijen inschreven voor het bouwrijp maken van woonwijk Waterwijk Fijnaart. In Zoetermeer doken dezelfde maand vijftien partijen op een opdracht om twintig houten bruggen te vervangen. Een halfjaar geleden zou bij beide opdrachten het aantal inschrijvers aanzienlijk lager zijn geweest, zeggen aannemers.

In verband met auteursrechtelijke bescherming is alleen een inleiding/ samenvatting van dit artikel beschikbaar.

 

Lees het volledige artikel  op fd.nl (alleen voor abonnees).