Superformule oplossing voor onzuivere relatieve beoordelingen?

10-07-2018 | Bron: AanbestedingsCafé  

“Relatieve aanbestedingstechnieken geven niet het gewenste effect”, stelt Pieter van Dorth, bedrijfseconomisch adviseur inkoop bij de Belastingdienst. “We zagen dat relatieve technieken zorgen voor een lage prijs en een lage kwaliteit, of een goede kwaliteit met een hoge prijs. In beide gevallen was er ontevredenheid vanuit interne opdrachtgevers. Toen zijn we op zoek gegaan naar hoe het dan wel moet. Hoe komt het toch dat we steeds die lage prijs krijgen?”

Van Dorth volgde ook de kritiek van Jan Telgen op de voet, die herhaaldelijk de manco’s van relatief beoordelen aan de kaak stelde. Volgens hem is dit een onzuivere beoordelingsmethode, omdat de beste inschrijving het maximaal haalbare aantal punten krijgt, waarna de andere inschrijvingen hiervan worden afgeleid. De rangorde van twee leveranciers kan hierdoor afhangen van een derde leverancier. Het toevoegen of weglaten van de leverancier kan effect hebben op de scores van alle leveranciers. Telgen vindt het gebruiken van relatieve scores onprofessioneel, omdat de aanbestedende dienst eigenlijk niet laat zien en waardeert hoe belangrijk hij het verschil in prestatie vindt.

Superformule

Een oplossing heeft Van Dorth gevonden in de ‘superformule’, die hij in samenwerking met Hans Kuiper (EMVI-Research) heeft ontwikkeld. De techniek is in 2014 gepresenteerd op het NEVI-PIANOo-congres en wordt nu steeds vaker geadopteerd door andere diensten.

In verband met auteursrechtelijke bescherming is alleen een inleiding/ samenvatting van dit artikel beschikbaar.

 

Lees het volledige artikel  op aanbestedingscafe.nl.

Meer informatie: EMVI-Superformule