Terugkijken: Seminar Digitale innovaties en inkoop
Digitale innovaties kunnen grote potentie hebben voor de publieke sector, bij hele uiteenlopende vraagstukken. Het proces om tot zo’n digitale innovatie te komen kan echter ook complex zijn. In het seminar Digitale innovaties en inkoop op 9 december 2020 gingen (ervarings)deskundigen in op de afwegingen en aandachtspunten in het ontwikkel- en inkoopproces van digitale innovaties en boden praktische handvatten. U kunt dit seminar nu terugkijken.
Waarom zijn digitale innovaties belangrijk?
'Digitale innovaties moeten het werk van de overheid beter maken', stelt Marieke van Putten senior innovatiemanager, ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. 'Vanuit de gebruiker is gemak het belangrijkst', aldus Ger Baron, chief technology officer, gemeente Amsterdam. Moderator Judith de Bruijn spreekt met hen onder meer over het belang van digitale innovaties voor de overheid en drempels en afwegingen bij de toepassing van digitale technologie. (complexiteit, draagvlak, ethiek)
Aandachtspunten Ontwikkel- en inkoopproces
Stel goed je vertrekpunt vast als je digitale innovaties gaat ontwikkelen en inkopen, is het advies van Floris den Boer, coördinerend adviseur innovatiegericht inkopen bij PIANOo. 'Wat voor technologie is er beschikbaar? Welk vraagstuk wil je oplossen? Voordat je meteen een pilot ingaat, even wat meer tijd aan het voortraject besteden. Dat helpt enorm om daarna met volle stoom te gaan implementeren en het echt succesvol maken.' In zijn presentatie benoemt hij enkele aandachtspunten voor het inkoop- en ontwikkeltraject.
Praktijkcases NSO en Gemeente Amsterdam
In het webinar komen ook 2 praktijkcases aan bod. Jasper van Loon, senior adviseur bij Netherlands Space Office (NSO) deelt zijn ervaringen met het ontwikkelen van digitale innovaties aan de hand van 3 innovatietrajecten, om satellietdata toe te kunnen passen op aarde. Voor elk van deze trajecten werd een SBIR gehouden. Van Loon gaat in op het verloop van die trajecten en deelt lessen en tips.
Amsterdam gebruikt steeds meer algoritmen voor het automatiseren van standaard publieke taken, zoals parkeercontrole of het bieden van gemeentelijke informatie. Linda van de Fliert, programmamanager bij gemeente Amsterdam legt in het seminar uit hoe de gemeente het verantwoord gebruik van algoritmen heeft vastgelegd in haar inkoopvoorwaarden.