Uitvoeringsagenda Internationale Sociale Voorwaarden
Op 13 juni 2022 is aan de de Tweede Kamer de Uitvoeringsagenda Internationale Sociale Voorwaarden (ISV) aangeboden. Met het toepassen van de ISV richt de Rijksoverheid zich op het voorkomen en aanpakken van misstanden op het gebied van arbeidsomstandigheden, mensenrechten en milieu in de toeleveringsketen van bedrijven waar het Rijk zaken mee doet.
Dit maakt deel uit van de ‘doordachte mix’ van maatregelen ter bevordering van Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen door bedrijven.
Uitvoeringsagenda ISV
In de Uitvoeringsagenda ISV geeft het kabinet aan welke stappen de komende jaren zullen worden gezet om de toepassing van de ISV in de rijksinkoop te verbeteren. Deze stappen zijn geformuleerd langs 3 actielijnen:
- Verbeteren van de toepassing van het huidige ISV-beleidskader
- Verbreden van de toepassing van ISV
- Versterken van de beleidscoherentie
Het kabinet zal onder andere het contractmanagement ondersteunen en versterken, de monitoring verbeteren en de vrijwillige toepassing van ISV stimuleren. De stappen en de drie actielijnen worden in de Uitvoeringsagenda nader toegelicht.
Beleidskader
In 2017 is het huidige beleidskader voor de ISV in de rijksinkoop ingevoerd. Hiermee worden opdrachtnemers van Europees aanbestede contracten in zogeheten risicocategorieën verplicht om het principe van gepaste zorgvuldigheid toe te passen. Dit principe houdt in dat leveranciers als onderdeel van contractuele afspraken een aantal acties moeten ondernemen. Zij dienen een risicoanalyse op te leveren waarin zij hun keten en de risico’s voor mensen en milieu daarbinnen inzichtelijk maken en prioriteren. Ook moeten leveranciers een plan van aanpak opstellen om geprioriteerde risico’s aan te pakken en een jaarlijkse rapportage openbaar maken die het gepaste zorgvuldigheidsproces en de resultaten daarvan beschrijft. In 2019 is het ISV-beleid tevens opgenomen in de Rijksinkoopstrategie Inkopen met Impact.
Verbetering toepassing ISV
Sinds 2017 hebben diverse studies en evaluaties plaatsgevonden waar lering uit te trekken valt. Hoewel de toepassing van het ISV-beleidskader in de overheidsinkoop niet ter discussie wordt gesteld, moet de toepassing ervan wel worden verbeterd.
Lees de volledige kamerbrief en uitvoeringsagenda op rijksoverheid.nl