Van Melbourne tot Mexico-Stad: iedereen wil de groene bushokjes uit Utrecht

16-08-2019 | Bron: De Volkskrant  

De daktuinen op de nieuwe Utrechtse bushokjes zien er op het eerste gezicht niet bijster spectaculair uit: een paar centimeter aarde met daarop groene en bruinrode vetplantjes en her en der wat sprieten. Maar iedereen wil ze hebben. Van Melbourne tot Mexico-Stad hangen ze aan de lijn in het Utrechtse gemeentehuis: hoe komen jullie aan die duurzame bushokjes?

Het eerste exemplaar verscheen in april, inmiddels staan er ruim driehonderd bushokjes met groene daken in Utrecht. Erop is sedum geplant, een vetplant die weinig aarde nodig heeft en ijzersterk is. Bewonderend berichten buitenlandse media hoe in Utrecht ‘bus stops’ ‘bee stops’ zijn geworden.

Aanbesteding

De bushokjes kosten de gemeente helemaal niets, zegt het hoofd vergunningen, toezicht en handhaving Maurice Prijs. Het Reclame Bureau Limburg dat de aanbesteding ervoor heeft gewonnen, financiert de bushokjes met de reclame-inkomsten van de posters die erin hangen. Het bureau draagt ook zorg voor het onderhoud. ‘De gemeente heeft er geen omkijken naar.’

In verband met auteursrechtelijke bescherming is alleen een inleiding/ samenvatting van dit artikel beschikbaar.

 

Lees het volledige artikel  op volkskrant.nl.