Van start met circulaire renovatie woningbouw

23-07-2020 | Bron: PIANOo

Om kennis over de circulaire economie te delen met woningcorporaties, starten we na de zomer met een Community of Practice. Het doel is om zoveel mogelijk woningcorporaties te laten profiteren van wat we in de Buyer Group renovatie corporatiewoningen leren over circulaire renovatietrajecten.

De buyer group voor corporaties die aan de slag willen met circulaire renovatie is inmiddels gestart. In deze groep ondersteunen PIANOo en Cirkelstad woningcorporaties om een marktvisie en -strategie te ontwikkelen en vervolgens een circulair en CO2-besparend renovatietraject in de markt te zetten. Woningcorporaties De Alliantie  en Trivire  zitten al in de buyer group. Ook zonder deel te nemen aan de kerngroep van de buyer group, kunt u via de Community of Practice (CoP) op de hoogte blijven van de ontwikkelingen en kennis delen.

Community of Practice

Met de deelnemers van de CoP gaan we in een aantal (online) sessies inhoudelijke vragen verkennen t.a.v. circulariteit en het proces rondom het uitbesteden van circulaire renovatie. Bijvoorbeeld:

  • Wat houdt circulair renoveren in? Welke focus kunt u kiezen?
  • Hoe meet u circulariteit? Hoe vertaalt u dat in prestatie-eisen?
  • Wat is er op dit moment allemaal mogelijk (wat is de state-of-the-art)?

In het najaar zoomen we in op het inkoopproces met vragen als:

  • Hoe neem ik mijn eigen organisatie - van bestuur tot inkoopafdeling - mee?
  • Welke inkoopstrategieën zijn er? Hoe kies ik een strategie die bij mij past?
  • Hoe organiseer ik een goede dialoog met de markt?

Voor het einde van 2020 onderzoeken we hoe we alles zo concreet mogelijk kunnen toepassen in de praktijk.

Deelname

Deelname is gratis maar niet vrijblijvend. Voorwaarde is dat een woningcorporatie een ambitie heeft op het gebied van circulaire economie en van plan is de inzichten uit dit traject toe te gaan passen in de praktijk. Uiteraard kunt u ook direct een traject inbrengen om gezamenlijk aan te pakken. Deelname kost naar verwachting  2 tot 4 uur per maand. Vooralsnog zijn alle bijeenkomsten online.

Aanmelden

 

Buyer groups

Het Rijk, IPO, VNG en UVW starten in 2020 met 13 buyer groups. Binnen een buyer group werken publieke opdrachtgevers gezamenlijk aan een gedeelde marktvisie en -strategie op het verduurzamen van een productcategorie. Deze visie en strategie implementeren de betrokken opdrachtgevers in hun aanbestedingspraktijk. Bekijk alle onderwerpen.