Vuurdoop nieuwe aanjager aanbesteden: “Tenderen draait om reële prijs”

08-11-2018 | Bron: Cobouw  

De narrigheid rond aanbesteden is nog lang niet opgelost. Oud-wethouder Karsten Klein is de nieuwe aanjager voor het traject Beter Aanbesteden. Aan hem de schone taak om de 23 actiepunten uit te voeren die zijn bedacht om het tenderen soepeler te laten verlopen. De tussenstand: 8 van de 23 punten zijn al uitgevoerd. “Maar er moet ook nog heel veel gebeuren", aldus Klein.

Ligt de focus bij opdrachtgevers?

“Zeker niet. Ik beschouw mijn rol als onafhankelijk met de ruimte om zowel opdrachtgevers als opdrachtnemers aan te spreken als dat nodig is. Aanbesteden is een samenspel. Opdrachtgevers hebben de markt nodig om projecten te realiseren, maar kunnen soms onmogelijke eisen stellen. Tegelijk gaat het bij openbare aanbestedingen wel om publiek geld, dus daar moet je zorgvuldig mee omgaan.”

Weer terug naar de laagste prijs?

“Juist niet. Tenderen draait om een reële prijs. Maar bedrijven moeten op een eerlijke manier kunnen meedingen naar projecten. Clusteren is zo’n probleem dat veel bedrijven bij voorbaat buiten spel zet. Het is een van de aandachtspunten om opdrachten niet onnodig te stapelen.  

In verband met auteursrechtelijke bescherming is alleen een inleiding/ samenvatting van dit artikel beschikbaar.

 

Lees het volledige artikel  op cobouw.nl (alleen voor abonnees).

Meer informatie

Dossier: Beter Aanbesteden 
Bijeenkomst: Beter Aanbesteden MET de markt