Waarom loopt de infra-sector nog niet op rolletjes?

07-11-2019 | Bron: Cobouw  

Bouwers lopen enorme risico’s en maken nauwelijks winst op bouwprojecten, vooral bij infra-projecten en geïntegreerde contracten staan marges onder druk. Zijn de huidige marktpartijen wel bereid en in staat om de nieuwe generatie gww-opdrachten uit te voeren? En hoe moet dat met stikstof?

Vraag een grote aannemer wat hij liever bouwt: een prestigieus infra-project of een woonwijk. Consequent kiest de markt voor huizen en blijven de wegen en sluizen links liggen. Wat gaat er mis met de gww-markt? Waarom loopt het aantal inschrijvingen zo terug? Is deze trend nog te doorbreken?

Sector wringt

De mooie ambities van het traject Beter Aanbesteden en de Marktvisie lijken maar niet te landen. Het ministerie van Economische Zaken zette 23 actiepunten op een rij om de frustratie rond aanbesteden te doorbreken. En bij de Marktvisie beloofden bouwpartijen nooit meer in te schrijven tegen onrealistisch lage prijzen en de passie op de bouwplaats terug te brengen. Beide trajecten zijn de ijskast ingezet, maar de ergernissen zijn gebleven.

In verband met auteursrechtelijke bescherming is alleen een inleiding/ samenvatting van dit artikel beschikbaar.

 

Lees het volledige artikel  op Cobouw.nl (alleen voor abonnees).