Weg vrij voor ingrijpende verandering in jeugdzorg

06-12-2018 | Bron: NRC  

Gemeenten mogen de jeugdzorg ingrijpend veranderen, ook als goed functionerende instellingen voor de moeilijkste jongeren erdoor kunnen gaan wankelen. Dat blijkt uit een uitspraak van de rechtbank Amsterdam van woensdag 5 december 2018.

Achttien gemeenten uit het noorden van Noord-Holland staan volgens de rechter in hun recht met hun keus voor een nieuwe aanbieder van zogenoemde ‘gesloten jeugdzorg’, Horizon. De huidige aanbieder van gesloten jeugdzorg in de regio, Transferium, verliest daardoor in de nabije toekomst, vermoedelijk volgend jaar, het grootste deel van zijn 72 inwonende jongeren. Horizon zal de gesloten jeugdzorg in de regio begin 2019 opstarten.

Ernstig verstoord

Transferium, gevestigd in Heerhugowaard, bestreed via een kort geding de gemeentelijke aanbestedingskeus voor Horizon, een instelling uit Zuid-Holland. De moeilijkste jongeren – kampend met psychiatrische stoornissen, verslavingen, agressieproblemen – zouden, aldus Transferium, moeten verhuizen van hun ‘thuis’ in Heerhugowaard naar vestigingen van Horizon in Zuid-Holland of misschien zelfs naar Horizons locatie in Harreveld, in de Achterhoek. Het contact tussen jongeren en hun in Noord-Holland wonende ouders, broertjes en zusjes zou zo ernstig verstoord raken.

In verband met auteursrechtelijke bescherming is alleen een inleiding/ samenvatting van dit artikel beschikbaar.

 

Lees het volledige artikel  op nrc.nl.

Meer informatie

Uitspraak rechtbank Amsterdam 5 december 2018  op rechtspraak.nl