SOMO rapport: Looking good on paper

Bron: SOMO  

Nieuw onderzoek van de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) laat zien dat de arbeidsomstandigheden op veel boerderijen en plantages met een duurzaamheidskeurmerk nog steeds ondermaats zijn. Zo verdienen de werknemers geen leefbaar loon, werken ze onder ongezonde en onveilige arbeidsomstandigheden en worden ze belemmerd bij het opkomen voor hun rechten. (oktober 2018)

Keurmerken als instrument

Als keurmerken echt een belangrijk instrument willen zijn voor de verbetering van arbeidsomstandigheden op landbouwbedrijven in ontwikkelingslanden dan zijn ingrijpende veranderingen en verbeteringen nodig. SOMO bestudeerde berichtgeving en onderzoek over de effectiviteit van keurmerken bij het zorgen voor internationaal geaccepteerde normen voor arbeidsomstandigheden op grootschalige landbouwbedrijven. De analyse richtte zich op informatie uit de periode 2014-2017.

Oproep

In het onderzoek roept SOMO keurmerken op om meer te doen dan controles op de naleving van hun normen. Dit betekent intensievere samenwerking, afstemming en pleitbezorging met belanghebbenden zoals brancheorganisaties, bedrijven die gecertificeerde producten kopen (bijvoorbeeld supermarkten), vakbonden en ngo’s.

Onderzoek