Rapport Eisen in het aanbestedingsproces voor CO2 reductie bij infraprojecten
Het rapport Procurement Requirements for Carbon Reduction in Infrastructure Projects van het Impres research project is verschenen. Het Impres-project is een tweejarig onderzoek dat deel uitmaakt van de Construction Climate Challenge. Het onderzoek heeft als doel bij te dragen aan een meer efficiënte implementatie van CO2-beleid en reductiedoelen door de infrastructuursector op wereldwijd niveau. Dit in het bijzonder door te focussen op eisen in het aanbestedingsproces en de rol van internationale systemen voor duurzaamheidsbeoordelingen. (juni 2019)
Het doel van het project is te komen tot aanbevelingen voor aanbestedingsprocessen van duurzame infrastructuur, en de opbouw van kennis over aanbestedingscriteria en hoe het aanbestedingsproces georganiseerd kan worden. Verschillende landen, waaronder Nederland, hebben inmiddels ervaring met infrastructuurprojecten waarin CO2-reductie een belangrijk aandachtspunt was (bijvoorbeeld A6 Almere). Het onderzoek geeft een rechtsvergelijking door middel van een aantal analyses hoe duurzaamheidseisen bij infrastructuur en aanbestedingsprocessen zich op nationaal niveau verhouden. Het Nederlandse ‘country-report’ over eisen ten aanzien van CO2-reductie in de aanbestedingsfase is geschreven door medewerkers van het Instituut voor Bouwrecht.
Empirische bevindingen
Het definitieve rapport beschrijft in de eerste plaats de empirische bevindingen van het project. Parallel aan dit rapport worden door de auteurs wetenschappelijke artikelen voorbereid om de resultaten beschreven in dit rapport grondiger te analyseren en te bespreken in relatie tot andere studies en theorieën. Het rapport is bedoeld om handvaten te bieden voor het ontwikkelen van (nationaal) beleid, inkoopstrategieën en inkoopvereisten om de koolstofemissies in de bouwsector te verminderen. Verder zullen projectmanagers, milieudeskundigen en inkooppersoneel dat verantwoordelijk is voor het implementeren van beleid, geïnteresseerd zijn in ervaringen die zijn opgedaan in soortgelijke initiatieven in andere landen.
Indeling rapport
Het rapport is als volgt ingedeeld:
- de Inleiding schetst de achtergrond en het doel van het onderzoek;
- de sectie Methode beschrijft de selectie van gevallen en methodologische aspecten en bespreekt beperkingen;
- de sectie Overzicht van duurzaamheidbeheersystemen geeft een overzicht van dergelijke regelingen voor de aanleg van infrastructuur en analyseert hoe zij omgaan met het gebied van koolstofreductie;
- de vijf landelijke Case study-secties presenteren de empirische gegevens. Voor elk land is de beleidscontext samengevat onder de kop 'Carbon-context'. Vervolgens worden de bestudeerde bouwprojecten beschreven op basis van interviewgegevens en projectdocumentatie. De landen worden gepresenteerd in alfabetische volgorde;
- in de sectie Discussie worden de bevindingen van de casestudy vergeleken en besproken;
- tot slot zijn conclusies en aanbevelingen opgenomen.