Samenwerkingen en openheid belangrijke succesfactoren in circulaire aanbesteding Vondeltuin

Bron: PIANOo

De circulaire vernieuwing van de Vondeltuin in Amsterdam is gedaan in samenwerking met de exploitant en omwonenden. Zij hebben een rol gekregen in de beoordeling van de aanbesteding die voor 100% op kwaliteit gegund is. (juli 2019)

De Gemeente Amsterdam heeft hoge ambities op het gebied van circulaire economie. Zo heeft de gemeente onder andere het Manifest Maatschappelijk Verantwoorde Inkoop ondertekend en participeert zij in diverse Green Deals. De vernieuwing van de Vondeltuin, een horecagelegenheid in het Vondelpark, is het eerste vastgoedproject dat de gemeente circulair heeft aanbesteed. Deze aanbesteding heeft geleid tot gunning aan een combinatie die zowel ontwerp, realisatie als meerjarig onderhoud voor haar rekening neemt.

In de afgelopen 15 jaar is een aantal maal brand geweest op de locatie, waarna tijdelijke gebouwen zijn geplaatst. In overleg met de exploitant en bewoners heeft de gemeente besloten om de tijdelijke gebouwen te vervangen door permanente gebouwen. De gemeente is verantwoordelijk voor het voldoen aan het bouwbesluit en de renovatie van het park.

Volledig praktijkvoorbeeld