Analyse duurzaamheid openbare aanbestedingen Bouw & Infra 2021
Het Aanbestedingsinstituut heeft alle openbare aanbestedingen uit 2020 geanalyseerd. Voor de analyse Duurzaamheid in openbare aanbestedingen selecteerde het de publieke opdrachtgevers die minimaal 7 aanbestedingen in de afgelopen 2 jaar hebben uitgevoerd. Dat zijn er zo'n 90. Al met al werden zo 1.000 aanbestedingen langs de lat gelegd van duurzaamheidseisen als een ISO 14001-certificaat of een CO2-prestatieladdercertificaat, maar ook gunningscriteria met veel impact op een duurzaam eindresultaat (B&U - MPG en GWW - MKI). (oktober 2021)
Het is belangrijk marktpartijen uit te dagen (nog) verder te innoveren. Niet door uitsluitend duurzame aspecten in een bestek vast te leggen, maar door duurzaamheidscriteria in aanbestedingen zo zwaar mee te wegen dat bedrijven zich met duurzaamheid kunnen onderscheiden in de markt. Bouwend Nederland roept opdrachtgevers op duurzaamheidscriteria in aanbestedingen zo vorm te geven dat de markt echt uitgedaagd wordt verder te innoveren.
Beperkte rol duurzaamheid
Voor een aantal aspecten wordt de vergelijking met eerdere jaren gemaakt. Ondanks hoge ambities blijkt uit de analyse dat duurzaamheid nog steeds een beperkte rol speelt in aanbestedingen. In 2020 werd slechts in 37,2% van de openbare aanbestedingen gewerkt met duurzame gunningscriteria. Dit betekent dat een ruime meerderheid van 62,8% van de openbare aanbestedingen géén duurzame gunningscriteria toepaste. Als werd gegund op duurzaamheid telde dat in 38% van de gevallen voor 15% of minder mee in de gunning. Dit percentage is iets gunstiger dan in 2019. Maar de stijging komt geheel door de infra, in de B&U nam het gunnen op duurzaamheid zelfs af.