Duurzaamheid bij project Fietsbrug en natuurverbinding Nigtevecht
De provincies Utrecht en Noord-Holland en de gemeenten De Ronde Venen en Stichtse Vecht hebben bij Nigtevecht een fietsbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal aangelegd. Met de fietsbrug ontstaat een sociaal veilige en recreatief aantrekkelijke fietsverbinding. Om de barrièrewerking te verminderen en leefgebieden te ontsnipperen, is versterking van het Natuurnetwerk Nederland (NNN) nodig. Het instrument dat is ingezet is de Green Deal Duurzaam GWW. (april 2018)

Het Amsterdam-Rijnkanaal vormt in dit deel van Utrecht nog een barrière in het NNN, die door Rijkswaterstaat aangepakt wordt door de aanleg van passeerbare oevers en ecologische stapstenen. In dit project werken de provincies Noord-Holland en Utrecht samen met Rijkswaterstaat en zijn twee afzonderlijke projecten, de fietsbrug en de natuurverbinding, gecombineerd tot 1 project.
De aanpak
Om de beste inschrijver te selecteren heeft de aanbestedende dienst gekozen voor de Best Value benadering (BV). De Best Value benadering moet de efficiency en doelmatigheid in de hele keten verhogen. De opdrachtnemer krijgt de ruimte om zijn verantwoordelijkheid te nemen. De opdrachtgever moet loslaten en contracten niet dichtspijkeren met specificaties, (minimale) normen en standaarden. De opdrachtnemer neemt de leiding en bewijst op basis van dominante informatie en prestatiemetingen (KPI’s) de haalbaarheid en het halen van de projectdoelstelling met een maximale reductie van risico’s en een maximale benutting van kansen.
Projectdoelstelling
De doelstelling van het project is de realisatie en gedurende 20 jaar het onderhoud voor een vaste fietsbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal te Nigtevecht, inclusief de realisatie en gedurende 3 groeiseizoenen het onderhoud van een robuuste natuurverbinding aan beide zijden van het Amsterdam- Rijnkanaal. Het geheel:
- Maximaal draagvlak van de gebruiker en omgeving
- Onderhoudsarm
- Duurzaam en toekomstbestendig
Proces
Door het toepassen van Best Value is beoogd om in een vroegtijdig stadium de markt alle vrijheid te geven, binnen de gestelde kaders door de opdrachtgever, om een volledige invulling te geven aan Duurzaam GWW. In de verschillende projectfasen is duurzaamheid meegenomen in het proces. De opdrachtgever heeft in de aanbestedingsdocumenten de Green Deal Duurzaam GWW van toepassing verklaard. In de meegegeven projectdoelstelling is duurzaamheid als onderdeel opgenomen. De inschrijvers hebben in hun aanbieding beweringen gedaan hoe zij de duurzaamheidambitie uit de projectdoelstelling gaan invullen en hebben ook aangegeven hoe zij weten dat dit gaat werken voor het project (prestatie-informatie).
Concretiseringsfase
Vanuit Best Value wordt in de concretiseringsfase door de beoogde opdrachtnemer zijn plan in detail verder uitgewerkt. Aan het eind van deze fase vindt definitieve gunning van de opdracht plaats. In de concretiseringsfase heeft de beoogd opdrachtnemer, Ballast Nedam, zijn beweringen verder omschreven in het projectkwaliteitsplan aan de hand van de verschillende thema’s uit het Ambitieweb en heeft gebruik gemaakt van de CO2-prestatieladder (instrumenten vanuit Green Deal Duurzaam GWW). In de realisatiefase zijn ontwerpkeuzes ten aanzien van duurzaamheid uitgewerkt en heeft Ballast Nedam in de uitvoering door middel van KPI’s aangetoond te voldoen aan de beweringen.
Resultaat
Uiteindelijk heeft de aanpak in het project geleid tot onder andere de volgende duurzaamheidsresultaten:
- Aanzienlijke CO2-reductie door bewuste keuzes in beton- en zandtransport en de toepassing van foto-luminescente verlichting (voordelen: geen stroomverbruik en passend in een omgeving die verder behoorlijk donker is).
- Ontwerpkeuzes ten behoeve van een minimum in materiaalgebruik, bijvoorbeeld het toepassen van een enkele boog in de brug in plaats van een dubbele.
- Ontwerpkeuzes ten behoeve van beperken onderhoud, bijvoorbeeld door aanbruggen als doorlopende plaat te realiseren (waardoor minder conventionele opleggingen), een slijtvast ruw betondek zonder slijtlaag en na opdracht het zo snel mogelijk realiseren van stapsteen west met toepassing van verschralingsmaatregelen om extra beheer te beperken door ongewenste vegetatiegroei.