Duurzame energie inkopen (Leernetwerk Energie, 26 september 2019)
Als u alle kansen voor energiebesparing en eigen opwek benut heeft, blijft er mogelijk nog een energievraag over. Hoe koopt u die duurzame energie het beste in? Maak hiervoor een uitgebreide inventarisatie en leer van koplopergemeenten.
Maak een gespecificeerde inventarisatie
Duurzame energie inkopen? Maak allereerst een gespecificeerde inventarisatie. Daarbij maakt u een inschatting van de energievraag en het -aanbod op de korte en langere termijn. Welke beleidsveranderingen – gebruik van warmtepompen of elektrisch rijden bijvoorbeeld – beïnvloeden de elektriciteitsvraag en in welke mate? En, niet onbelangrijk: hoe groot is het aanbod nu en in toekomst binnen mijn regio of binnen Nederland? Groen gas bijvoorbeeld, is bijna niet beschikbaar. Verschillende aanbestedingstrajecten voor levering van groen gas hebben daardoor onlangs minder succesvol uitgepakt.
Ook bij inkoop van duurzame warmte geldt: begin met specificeren. Maak uw eigen warmtevraag-berekeningen. Onderzoek welke warmtenetprojecten er de komende jaren in uw regio worden gerealiseerd. Bepaal hierbij de bijbehorende ambities en risico’s. Maak in de aanbestedingsfase afspraken over prijsontwikkeling. Koppel de GigaJoule-prijzen niet automatisch aan de gasprijs, maar pas alternatieve prijsmechanismes toe.
Elektriciteit en GvO’s apart aanbesteden is aantrekkelijk
Bij de inkoop van duurzame elektriciteit is het apart aanbesteden van elektriciteit en Garanties van Oorsprong (GvO’s) een aantrekkelijke optie. U bent dan flexibeler in uw inkoopmogelijkheden en u heeft dan keuze uit meer potentiële leveranciers, zowel van GvO’s als van elektriciteit. Dit biedt kansen op een scherpere prijs. Houd hierbij wel in de gaten wat de oorsprong van de GvO’s is.
Houd er ook rekening mee dat u er zelf voor moet zorgen dat de hoeveelheid GvO’s overeenkomt met het daadwerkelijke geconsumeerde elektriciteitsvolume. Ook bent u zelf verantwoordelijk voor het afboeken van certificaten bij CertiQ, de instantie die de GvO’s beheert.
Het is daarnaast aan te bevelen om flexibiliteit in uw contract in te bouwen. Mocht de vraag naar energie in de toekomst dan bijvoorbeeld onverwacht dalen, hoeft u alleen te betalen voor wat u afneemt.
Stimuleer lokale duurzame productie
Een Power Purchase Agreement (PPA) kan lokale duurzame productie stimuleren. Een PPA biedt zekerheid aan een ontwikkelaar van een energiepark over de verkoop van de GvO’s en de opgewekte elektriciteit, en biedt zekerheid aan de afnemer om GvO’s langjarig te verkrijgen. Ook financiers zijn zo sneller bereid te investeren. Het opzetten van een PPA kan complex zijn, vaak is hiervoor extern advies nodig. Meer informatie over PPA’s vindt u op pianoo.nl.
Praktijkcasussen
Regio Nijmegen/Arnhem, gemeente Den Haag en regio Groningen vertellen in video’s over hun aanpak bij hun duurzame energie inkoop. Twenterand laat zien hoe zij een zonnepanelenproject van 14 hectare (40.000 panelen) in eigen beheer wisten te realiseren, zonder staatssteun.
Video's op YouTube:
Hierin werd ingegaan op de onderstaande praktijkervaringen
- Zorg binnen de eigen organisatie voor draagvlak en betrek tijdig de verantwoordelijke wethouders en regiogemeentes bij het inkoopproces;
- Start met een gedeeld visiedocument;
- Zorg voor twee aparte contracten: een voor levering en een voor opwek. Dit zijn namelijk heel verschillende werelden;
- Denk ook aan duurzaamheiddoelstellingen op langere termijn, zoals bijvoorbeeld circulariteit van windmolens en zonnepanelen.
Over de sessie
Leernetwerk: Energie
Aantal deelnemers: 20
Bureau: Fit Our Future
De leernetwerken worden gefinancierd met klimaatgeld uit het regeerakkoord. Hiermee geeft de Rijksoverheid via inkoop een impuls aan de transitie naar een klimaatneutrale en circulaire economie.