Exploitant Pannekoekschip enige serieuze kandidaat (week 10)
Didam
De gemeente Groningen heeft een locatiestudie uitgevoerd naar mogelijke nieuwe ligplaatsen voor het Pannekoekschip. Daartoe zijn diverse locaties onderzocht. De conclusie daarvan was dat een ligplaats aan de Oosterhaven, tussen de jachthaven in de Oosterhaven en de Oosterhavenbrug, het meest geschikt zou zijn. Jachthaven en Hanzecharter stappen naar de rechter om de gemeente te verbieden een overeenkomst te sluiten zonder een openbare selectieprocedure te voeren. De rechter vindt dat de gemeente objectieve, toetsbare en redelijke criteria heeft vastgesteld en dat zij redelijkerwijze heeft mogen aannemen dat slechts de exploitant van het Pannekoekschip in aanmerking komt voor de bruikleen van het perceel. (ECLI:NL:RBNNE:2023:916, Rechtbank Noord-Nederland, Datum uitspraak 10 maart 2023, Datum publicatie 10 maart 2023)
Feiten en omstandigheden
In april 2017 heeft de gemeente Groningen de Watervisie Groningen vastgesteld, waarbij het hernieuwde beleid van de gemeente aangaande het water in de stad Groningen is vormgegeven. Eén van de aspecten van dat beleid is dat de gemeente in en aan de Diepenring meer ruimte wil scheppen voor terrassen op en langs het water en voor aanlegplaatsen voor de recreatievaart. Op één van die ligplaatsen, tussen de Kattenbrug en de Poelbrug, ligt het Pannekoekschip, een horecagelegenheid op het water. Naast dat schip liggen twee woonarken die eigendom zijn van de exploitant van het Pannekoekschip. Om die plaatsen vrij te kunnen maken, is de gemeente in overleg getreden met de exploitant van het Pannekoekschip, waarbij ook is overlegd over een mogelijk andere locatie voor het Pannekoekschip. De gemeente heeft een locatiestudie uitgevoerd naar mogelijke ligplaatsen voor het Pannekoekschip. Daartoe zijn diverse locaties onderzocht. De conclusie daarvan was dat een ligplaats aan de Oosterhaven, tussen de jachthaven in de Oosterhaven en de Oosterhavenbrug, het meest geschikt zou zijn. Jachthaven en Hanzecharter stappen naar de rechter om de gemeente te verbieden een overeenkomst te sluiten zonder een openbare selectieprocedure als genoemd in het arrest van 26 november 2021 (ECLI:NL:HR:2021:1778, het Didam-arrest). Het oordeel van de rechter:
Objectieve, toetsbare en redelijke criteria vastgesteld
“Naar het voorlopige oordeel van de voorzieningenrechter heeft de gemeente binnen de grenzen van de aan haar toekomende beleidsruimte objectieve, toetsbare en redelijke criteria vastgesteld waarvan toepassing in dit geval ertoe leidt dat zij bij voorbaat redelijkerwijze heeft mogen aannemen dat slechts de exploitant van het Pannekoekschip in aanmerking komt voor de bruikleen van het in geding zijnde perceel. In de Watervisie waarnaar in de Bekendmaking van 27 december 2022 is verwezen, is opgenomen dat ligplaatsen in de Diepenring, waaronder ook het Schuitendiep waar het Pannekoekschip ligt, moeten verdwijnen. Blijkens de Watervisie wil de gemeente dat bewerkstelligen door met de gebruikers/eigenaren van de ligplaatsen te overleggen over de wederzijdse wensen, waarbij blijven, verschuiven binnen de Diepenring, verhuizen naar een ander kanaalvak of verkopen dient te worden bezien. Dat het Pannekoekschip, zoals de gemeente heeft gesteld, niet persé weg hoeft van haar plaats aan het Schuitendiep en dat er ook volgens het door de gemeente uitgevoerde locatie-onderzoek andere geschikte locaties waren dan het Perceel aan de Oosterhaven, neemt niet weg dat de gemeente binnen de haar toekomende beleidsruimte het Perceel in redelijkheid heeft kunnen en mogen aanwijzen als meest geschikte locatie voor het Pannekoekschip. Dat de gemeente mede op grond van de wens van de exploitant van het Pannekoekschip voor die locatie heeft gekozen, maakt het vorenstaande niet anders.”
Private initiatieven
“De voorzieningenrechter overweegt in algemene zin dat de publieke taak van een gemeente als redelijk handelende overheid toelaat dat zij haar beleid laat beïnvloeden door private initiatieven als die initiatieven in lijn zijn met de meer algemene beleidskaders en de maatschappelijke ontwikkelingen. De keuze voor de locatie aan de Oosterhaven voor het Pannekoekschip valt naar voorshands oordeel op zichzelf dan ook binnen de beleidsruimte die de gemeente had en heeft. De door Jachthaven en Hanzecharter opgeworpen suggestie dat de gemeente enkel en alleen voor bedoelde nieuwe locatie voor het Pannekoekschip heeft gekozen om aldus van de door de exploitant van het Pannekoekschip geïnitieerde procedure over de aanleg van de Kattenbrug af te komen, is niet nader – met objectieve en verifieerbare stukken – onderbouwd, zodat de voorzieningenrechter die suggestie als speculatief naast zich neer legt.”
De gemeente heeft naar het voorlopige oordeel van de voorzieningenrechter dan ook voldoende gemotiveerd aangegeven dat zij het Perceel in bruikleen wil geven aan de exploitant van het Pannekoekschip om haar beleidsdoelen te realiseren.
(VdLC publishers/consultants BV, 15 maart 2023)
Lees de volledige uitspraak op rechtspraak.nl